Jump to content

Köszönet az esőért, az elefántnak!

2014. 08. 30. 19:00

Tudja, hogy mi élteti a kongói esőerdők fáit? És azt tudja minek köszönhető az eső? Az elefántoknak.

A trópusi esőerdők döntő szerepet játszanak abban, hogy a bolygónk élhető legyen. Az esőerdőknek köszönhetjük a friss oxigént, mert megtisztítják a légkört az ipari, és egyéb szénszennyeződéstől, illetve a levegő nedvességtartalma, és maga az eső is annak köszönhető.

A Föld legnagyobb esőerdeje Kongóban található. Hatalmas kiterjedésű és változatos biodiverzitás jellemzi. A fajváltozatosság bármilyen meglepő, az elefántoknak köszönhető, ugyanis az ürülékük egyfajta trágyaként szolgál. A földre kerülő ürülék táplálja és dúsítja a talajt, aminek köszönhetően, gyorsan fejlődő és változatos növényvilág fejődik. Így közvetve ugyan, de hálásak lehetünk az állatoknak.

Dr. M Sanjayan a Nature Conservancy vezetője és Dr. Valerie Kapos az ENSZ Környezetvédelmi Programjának tudósa arra hívja fel a figyelmet, hogy a populáció csökkenése globális hatásokat idézne elő. Ugyanis, ha az erdők „őrei” kipusztulnának, vagy jelentően megcsappanna az állomány, akkor az esőerdők fái sem jutnának elég tápanyaghoz, trágyához, ezáltal lassan, de elindulna az élővilág ritkulása, ami az éghajlat megváltozásához vezetne. Kevesebb csapadék, és nagyobb szárazság venné át a stafétát.