Jump to content

Tudja, hogy a nagy mennyiségű húsfogyasztás, hogy hat az üvegházhatásra?

2014. 09. 03. 19:00

Az üvegházhatásért felelős gázok ijesztő mennyiségben növekedtek, a növekvő húsfogyasztási szokásoknak köszönhetően. Kíváncsi az összefüggésre?

A kapcsolat a feldolgozásban rejlik. A cambridgei és aberdeeni kutási eredmény azt szemlélteti, hogy, ha a jelenlegi mennyiségű ipari húselőállítást kell tartani, akkor az üvegházhatást okozó gázok 80%-os növekedést fognak produkálni. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy ilyen ütem mellett nehéz lesz visszaszorítani a környezetre ártalmas gázokat. Ezért azt ajánlják a szakemberek, hogy hetente mindössze két adag vörös húst, és két adag csirkét együnk.

A nagyipari húsfogyasztás egyrészt a farmok kiterjedésének növelését idézi elő, ami magas metángáz kibocsátással jár. Másfelől a növényvédő szerek és műtrágya használata is párhuzamosan növekszik.

A megoldás abban rejlene, ha a fejlődő országok farmerjait, termelőit segítik és finanszírozzák az innovációs eszközök kifejlesztését. Illetve, a nem megevett étel elpazarolását is féken kellene tartani. Emellett a több zöldség és gyümölcs étrendbe ütemezése is segítene visszaállítani a 2009-es üvegházhatást okozó gázok szintjét. De nem szabad elfelejteni azt a tényt, hogy az emberek inkább a pénztárcabarát megoldásokat választják, így a burgerek, gyorséttermi ételek kapnak nagyobb szerepet, ami a fent említett probléma táptalaja.

(A kép forrása: http://www.glenvillepacking.com/)