Jump to content

Borosüvegbe villámot tenni? Lehetséges!

2014. 09. 04. 19:00

Itt van az ősz, és hozza magával a viharos, esővel és villámlással teli napokat. Apropó, tudta, hogy voltak olyan őrültek, akik begyűjtötték a villámot egy borsüvegbe?

Hivatalos definíció szerint a villám természetes légköri elektromos kisülés. Áramerőssége 20-30 000 amperre is tehető. Egy lakásban található biztosítékos doboz amper mennyisége 15-re tehető.

A villámcsapás esetén az áramütés csak 10-20%-ban halálos, ha van a közelben olya személy, aki azonnal segítséget tud nyújtani. Köztudott, hogy viharban nem állunk fa alá, magas épület tetejére, nyílt téren elektromos rudat, botot, bármit az ég felé tartva. Egyszóval nem csinálunk olyan dolgot, ami miatt belénk csapna a ménkű. Egy Thomas francois D’Alibard nevezetű francia úriember viszont pont az ellenkezőjét tette. Úgy döntött, hogy egy borosüvegbe begyűjti a villámot. Furcsa ötletének az szolgált alapul, hogy senki nem hitt a villám elektromos természetében.

A kísérlet nem volt teljesen veszélytelen, hiába az óvintézkedés. A mutatványhoz szükség volt egy 15méteres szuronyra, és egy fémmel bevont –kívül és belül- üvegre. D’Alibard a szurony egyik felét a viharos ég felé tartva, a másikat a fémlappal borított üveghez érintve, egy fából készült lap tetején állt és várta a villámot. Bármilyen hihetetlen begyűjtötte a villámot, és igazolta annak elektromos képességét, ezzel meggyőzve a tudósokat.