Jump to content

Hogyan gondolkodunk?

2014. 09. 05. 16:00

Gondolkodott már azon, hogyan képes gondolkodni? Hogy honnan származik egy-egy gondolatot, és mi hívja életre? Szeretné tudni?

Az agy sejtjei elektorkémiai folyamatok útján kommunikálnak egymással. Minden egyes pillanatban, amikor beszélünk, vagy tanulunk, egy neuron –agysejt- az agyban idegimpulzusokat küldd szét. Egy neuron számos másikhoz kapcsolódik, egy hosszas hálót alkotva -az agyunk fehérállományát alkotó idegrosttömeg százhatvanezer kilométer – amin az ingerületek futnak. AZ ingerület eljut az úgy nevezett axon „terminálba”, azaz az adókhoz. Az ingerület sebessége 300 km/óra! Az adótól, az üzenet eljut a szimpatikus „csoporthoz” ami dekódolja az üzenetét és aktiválja a folyamatot, amit gondolkodásnak nevezünk. Az egészet úgy kell elképzelni, mint egy dominóláncot, ahol az első dominó eldől, és elindítja a sort.

mikor nem szavakban, hanem képekben gondolkodunk, esetleg egy ízt, vagy illatot is társítunk a képhez, az sokkal nagyobb energiafelhasználással jár. Egy színhez is társíthatunk képet, akarva akaratlanul. Ezért érdemes megtanulni „gondolkodni” ha épp logikus, egyszerű gondolatmenetre lenne szükség.

(A kép forrása: http://curiosidades.batanga.com/)