Jump to content

Tévhitek az űrről

2014. 09. 07. 19:00

Tudta, hogy a Nap nem is egy izzó tűzgömb, és valójában nem sárga, illetve azt, hogy a Holdnak nincs is sötét oldala? Számos olyan űrrel kapcsolatos tévhittel élünk boldogan, amit a hollywoodi filmek csak megerősítenek.

Az emberiség világ életében az idegen meghódítására leigázására törekedett. Ahogy a Star Wars berobbant, akarva akaratlanul elhintették az űrmeghódítás írmagját a köztudatba. A filmkészítők szeretnek eljátszani azzal a fantazmagóriával, hogy védőfelszerelés nélkül is lehet sétálni az űrben. Ez csak kitaláció. A valós életben az űrhajós, aki szkafander nélkül lépne ki, azonnal megfagyna, és felrobbanna a nyomástól. Nem beszélve az oxigén hiány miatti fulladásos reakciókat.

A másik, filmekben alkalmazott és sokak által elhitt tévhit, az, hogy az űrben terjed a hang. Ez sem igaz. Mivel nincsen atmoszféra, így nincsenek hullámok, aminek köszöntően a hang nem tud terjedni.

Nagy tévedés, hogy a Föld közelebb lenne a Naphoz nyáron. A Föld - Nap távolság maximuma 150 millió km, a minimuma 147 millió km. És ez is változó időpontokban, így nem a Föld – Nap távolság miatt változnak az évszakok, az csak egy nagy félreértés.

Ha már a Nap került szóba, fontos tisztázni, hogy a színe nem sárga, és nem is ég, habár innen úgy tűnhet, pedig csak ragyog. Az égés kémiai reakció eredménye, a hőtermelés viszont nukleáris reakcióé. A Nap hőt ad, így nem éghet. A sárga színt a Napot körülvevő atmoszféra miatt láthatjuk, pedig valójában a Nap fehér. A csillagászati fotókon a felismerhetőség miatt változtatják a fehéret sárgára.

Utolsó érdekességként érdemes tudni, hogy a Hold felére nem telepszik állandó sötétség. Mivel a Föld és Hold relatíve együtt mozog, így mindig csak az egyik oldalát látjuk, ezért alakult ki az a nézet, hogy csak egyik oldalát éri fény, pedig a Nap mind két oldalát süti eltérő időpontokban.