Jump to content

A színskálán a piros mindenkinek ugyan olyan színű? Hát nem!

2014. 09. 12. 09:00

Elgondolkodott már azon, miért látunk színeket, illetve hogyan? Igazából színek nem is léteznek, csak az agyuk szüleménye az egész.

A látás, az érzékelésünk 90%-át teszi ki. A minket körülvevő dolgokat, a fény visszaverődése miatt látjuk. De mi a helyzet a színekkel?

A szín valójában csak egy illúzió, és igazából nem létezik a külső, valós világban úgy, mint például a gravitáció. Ehelyett a színek bent kreálódnak az agyban. Az agy elektromágneses spektrumokat konvertál át színné. Mivel ezt a hullámot nem lehet lemérni, - úgy mint például a radioaktív sugárzást– egy mérőeszközzel és meghatározni a színskálákon az értékeket, így felmerül a kérdés, vajon honnan tudhatom, hogy ha mindketten ránézünk egy eperre azt ugyan olyan pirosnak látjuk?

Az emberi szem átlagosan 5millió színt tud megkülönböztetni egymástól. Ezeknek töredékét vagyunk képesek csak megnevezni. De, mint köztudott nem mindenki látja ugyan úgy a színeket, ebben közrejátszanak a szem elváltozásai, és betegségei. Így nem biztos, hogy a kék egy árnyalata, mindenki számára ugyan olyan színben pompázik. A színeket nehéz elmagyarázni, épp ezért vesszük természetesnek, hogy a piros, vagy épp a fekete, mindenkinek ugyan olyan. Pedig, valószínűleg érdekes diskurzusok vennék kezdetét, ha egy adott színt kellene elmagyarázni. Persze, ezer és még több kifejezés, szó, szimbólum áll rendelkezésre, hogy lefessünk egy árnyalatot, de még hogy fogalmazná meg, milyen is maga a szín?

Biztos, hogy mindenki ugyan úgy érzékel?