Jump to content

A patkány, ami kiszagolja, ha tuberkulózisban szenvedsz

2014. 09. 14. 09:00

A rágcsálók érintésétől sokan vonakodnak, főleg, ha patkányokról van szó. De nem így Afrikában, ahol ők segítenek a gyógyításban. Ugyanis, a tudósok egy csoportja, patkányokat képzett ki, melyek egy szippantásból felismerik a tuberkulózist.

A képtelenségnek tűnő tényről a BBC és a National Geographic is beszámolt.

A patkányok ezen képességének kiaknázására először 2008-ban került sor Tanzániában, majd 2013-ban Mozamikban. Azóta jelenleg 21 egészségügyi központban dolgoznak a nagytermetű rágcsálók, a fent említett két helyszín fővárosában. A feladatuk, hogy ellenőrizzék a tuberkulózisos mintákat. A betegség évente fél millió ember életét követeli Afrikában. Ez a szám nagyon magas, épp ezért olyan technikákra és innovációkra van szükség, amelyek minél előbb kiszűrik a betegséget, hogy még időbe kezelhető legyen. Jelen esetben, a „technológiai” újítás a patkány.
Ez azért lehetséges, egyrészről, mert könnyen taníthatóak, másrészről, mert az állat, másodpercenként 8 szippantásra képes, és két különböző szagot egy azon pillanatban meg tud különböztetni. Az állatok betanítása egyszerű. A betegségre jellemző szagmintákat kell felismerniük, ha sikerül megjutalmazzák őket.

Ez a fajta betegség felderítési módszer ígéretesnek tűnik, mert a program első 16 hónapjában a patkányok összesen 12,500 mintát vizsgáltak meg, melyekből 1700-at találtak pozitívnak a kórházak. Ezen felül további 764 betegnél fedezték a kór, ezzel 44%-kal növelve a felderítési arányt. Egy patkány betanítása 6,700 és 8,000 dollár (kb.:1,5 millió ft) közé tehető. Összehasonlításképpen, az új gyors diagnosztikai teszt GeneXpert ára 17.000 dollár/per (4 millió ft) eszköz. Egy tesz elvégzése további 10-17 dollár (2-4 ezer ft).

Egy patkány átlagosan 6-8 évet, él, a gépek viszont hamar elavulttá válnak. Mindenesetre érdekes, és úgy tűnik használható módja egy betegség felderítésének.

(A kép forrása: http://www.badgeronline.co.uk/)