Jump to content

Japánban egy éve nem termelnek atomenergiát

2014. 09. 17. 12:30

Japán a világ második legnagyobb napenergia felhasználója, de olyan szinten, hogy négy év alatt, teljesen leálltak az atomenergia termeléssel. Írja a Green Pace.

A mai nap különleges évforduló Japánban, ma van egy éve, hogy egyáltalán nem termeltek atomenergiát. Mindezt négy év alatt sikerült megvalósítani, egy akkora országban, problémamentesen.
A 2010-es évek energiafelhasználásának kb.13%-át atomerőművek adták, 4%-ot a megújuló energiaforrások, és a maradék 82%-ot a fosszilisek. Négy évvel később ez a szám a megújuló és a fosszilis anyagok javára billent.
A napenergiát felhasználó energia termelési folyamat, lényegesen környezetkímélő és biztonságosabb is, noha először magas költségekkel jár. Így Japán felsorakozhat Kína mögé, a napelem piaci helyzeteket tekintve. A Japán piac nagy részét a kis, háztartási méretű energia-projektek adják. Havonta 23,000 napelemet telepítenek. Az átállás állítólag, probléma, és áramhiány mentesen sikerült.
Ha ez tényleg igaz, akkor mi késztette a Japánokat a nagy mennyiségű atomreaktor leállítására, félnek hogy megismétlődne a fukusimai atomrobbanás? Esetleg tényleg egyszerűbben és költséghatékonyabban működnek így? Mindenesetre, ha valóban 0%-os az atomenergia termelési mutató, az a Föld minden országa számára követendő példa.