Jump to content

A lézeres felderítés az archeológia szuper fegyvere

2014. 10. 03. 16:00

Újfajta eljárás vette kezdetét az archeológiában, ugyanis a tudósok lézerek segítségével próbálják felkutatni, a régi elveszett városok, civilizációk nyomait. Eddig sikeresnek bizonyult.

Bátran kijelenthető, hogy a növényzet a legjobb titokőrző a világon, hiszen ki tudja hány izgalmas civilizáció és letűnt kor emlékét rejti, akár egy őserdő több tucat vastag fájának gyökere alatti talaj.

Napjainkban épp ezért a fókusz az erdők és dzsungelek felé irányult, mivel itt helyezkedhet el a guatemalai Tikal és mexikói Coba is. Bármennyire is szeretnék a felszínre hozni, „kigazolni” a kincset érő tudományt, a természetet mégsem lehet össze-vissza vagdalni és károsítani. Ehelyett lett kitalálva a lézer, aminek segítségével pontosan behatárolhatóvá válik egy terület, így nem kell feleslegesen kárt tenni a környezetben.

A múlt évben, az erre a célra kifejlesztett szerkezet áttörést hozott, mert olyan templomokra és egyébe helyekre bukkantak, amelyek addig a szem elől elrejtve hevertek a föld alatt. Mint kiderült a felfedezett terület egy 370 négyzetkilométeres vallási komplexum. A sikereken felbuzdulva, azóta 3D-s térkép készült a egy Maya városról, melyet szintén így fedeztek fel. Illetve felfedeztek egy mezőgazdasági területet utakkal, és struktúrákkal, melyek addig ismeretlenek voltak.

Úgy tűnik a lézeres felderítés sikeres. Egyszerű, pontos, és időtakarékos. Így közelebb kerülhetünk az ókori civilizációkhoz, hamarabb, mint hittük volna.


(A kép forrása: http://www.redorbit.com/)