Jump to content

Megszületett az első méh transzplantált anyától származó baba

2014. 10. 06. 09:00

Megszületett az első baba, amely méh transzplantált anyától származik. A tudomány új mérföldkőhöz érkezett, az egészségesen világra jött jövevény megszületésével.

Egyedülálló jelenségnek lehettek szemtanúi azok az orvosok, akik jelen voltak az első transzplantált anyaméhben fejlődő gyermek születésekor.

Ez a tudományos áttörés lehetőséget nyújt az anyaságra Mayer-Rokitansky-Kuester-Hauser (MRKH) szindrómában szenvedő nők számára. Az MRKH egy olyan ritka születési rendellenesség, amely során a magzatnak nem fejlődik ki a vaginája vagy a vaginája és a méhe, így ellehetetlenítve őt a későbbi anyaságtól. Ez a betegség, csak a nők esetében áll fenn.

Napjainkban a mesterségesen létrehozott nemi szervek kialakítása már nem jelent akkora kihívást, mint egy működő méh létrehozása, vagy beültetése. Mivel a méh transzplantáció nagyon kényes művelet, eddig mindösszesen kilenc beavatkozást végeztek világszerte, amelyből eddig hét bizonyult sikeresnek.

A beültetést követő 2-3 hónapban a transzplantált szerv, működésnek indult, ennek köszönhetően beindult a menstruáció. A beavatkozáson átesett nőknek életük végéig kilökődés gátló gyógyszereket kell szedniük, ám ezek számos mellékhatással járhatnak. Emiatt egy esetben már előfordult, hogy a beültetett szervet el kellett távolítani.

A napokban megszületett gyermek azonban új reményt ad a szakterület kutatóinak, mert a beültetett szerv működött, ígéretes alapokra helyezvén a kutatás jövőjét.

A beültetett méh megtermékenyítésére, a beültetést követő egy év elteltével került sor, amikor is az anya saját petesejtjeit fecskendezték bele. A méh egy 61 éves családbaráttól származik, és még mindig kitűnően funkcionál.


(A kép forrása: http://www.iflscience.com/)