Jump to content

Megoldatlan kérdések, filozófiai válaszok I.rész

2014. 10. 08. 19:00

Sok megoldatlan tudományos ügy és kérdés van, amelyre talán sosem kaphatunk választ. Ez igazán sajnálatos, bár néha jobb az édes tudatlanság. Gondolkodott már valaha azon van-e élet a Földön túl vagy azon, hogy az van a Föld össze lítium készlete, esetleg azon, hogy hogyan vándorolnak az állatok? Kérdések és filozofikus válaszok, egy tudós szemüvege mögül.

Hol van mindenki más? Ha belegondolunk, nem lehetséges, hogy csak a Földön van élet. A megfigyelhető Világegyetem 92 milliárd fényév átmérőjű, tele galaxisokkal, csillagokkal, bolygókkal. Ez gyakorlatilag akkora terület, amelyen elképzelhetetlen, hogy ne lenne élet. Ha belegondolunk, szinte felfoghatatlan nagyságú térről beszélünk, amit elképzelni lehet. Rémisztő volna, ha senki már nem lenne rajtunk kívül az egész világegyetemben. De akkor miért nem jelentkeznek, talán nem érdeklődőek?

Erre a kérdésre több tucat elképzelés érkezett. Ezt nevezik Fermi Paradox-nak. Összességében ez azokat a magyarázatokat taglalja, amelyeket kisebb nagyobb mértékben elfogadhatónak tartanak. Ezek szerint többek közt azért nem léptek velünk kapcsolatba már bolygón élő életformák, mert nem kapnak dekódolható jelzéseket, vagy egyszerűen csak nem akarnak kommunikálni, még akkor sem ha köztünk lennének.

Bát a tudomány jelenlegi álláspontja szerint a valós magyarázata mindennek az, hogy a Föld az egyetlen bolygó, ahol valaha is élet lesz, van és volt. Ez elég rémisztő.


(A kép forrása: http://2.bp.blogspot.com/)