Jump to content

Hova lett a lítium?

2014. 10. 09. 09:00

A kérdések és megfejtésre várók témák folytatódnak. Ma arról olvashatnak, hogy hova lett a Föld illetve a bolygók, csillagok lítium készletének kétharmada. A kérdés megválaszolása fontos volna, mivel a csillagok körül a lítium folyton bomlik, és ha elfogy, megszűnnek létezni. A nap is egy csillag…

Az Univerzum kialakulásának korai időpontjában, nagyjából akkor, amikor az Ősrobbanás történt, a hihetetlenül magas hőmérsékletnek köszönhetően a hidrogén, hélium és lítium szintetizált. Ez normális reakciós folyamat, amely sok mindenre magyarázattal szolgál, csak arra nem, hogy a három anyag közül miért épp a lítium tűnt el.

A korábban kialakult, azaz legöregebb csillagokban lévő lítium tartalom kiszámolható, és meglepő módon nem egyezik az elvárt tartalommal. Ugyan ez érvényes a Földre is, egyszerűen eltűnt belőle.

A modern asztrofizika legfoglalkoztatottabb kérdésének megválaszolására, csak elméletek vannak.
A legelterjedtebb magyarázat szerint a lítium folyamatos bomlásban van a csillag élete során, ezért fogy el szépen lassan belőle. Illetve az is, hogy a lítium a fentebb említett két anyaggal szintetizált, és fokozatosan „feloldódott”.
Egy más elmélet szerint a lítium nagy mennyisége már akkor megsemmisült az első csillagokban, mielőtt a Tejútrendszert kialakult.
A számítást végző tudósokat is lehet hibáztatni, ám ez a legvalótlanabb indok, mert a folytonos innovációk és tesztek az ő számításaikat igazolják.
Egy igen gyenge lábakon álló elképzelés szerint, szimplán csak nincsenek olyan eszközök melyekkel teljes mértékben fel lehetne térképezni a teljes lítium állományt. Azonban a technológia jelenlegi fejlettsége mellett ez nem jelent problémát.

Sajnos a kérdés megválaszolását megelőző több tíz éves kutatás sem hozott egyértelmű magyarázatot. Pedig jó volna tudni, csak úgy, a rend kedvéért.