Jump to content

Egy újabb lépéssel közelebb került a világ a bioüzemanyaghoz

2014. 10. 11. 16:00

A tudománynak köszönhetően a jövő bioüzemanyag megoldása, elérhető közelségbe került. A legújabb kutatások eredményeképp, a szakértők képesek voltak a széndioxidod bioüzemanyaggá változtatni.

A rekordméretű erdőirtásnak köszönhetően, egyre több széndioxid kerül a levegőbe, ami szinte „eltömíti” a légkört, és felgyorsítja az üvegházhatás kialakulását. Ugyanis ez az egyik fő légköri gáz, ami közrejátszik a globális felmelegedésben.

Mivel a széndioxid levegőkoncentrációja magas, és mindig újratermelődik, a tudósok egy olyan megoldáson gondolkoztak, amely lehetővé teszi, ennek a nagy mennyiségű káros anyagnak az optimális felhasználását. Így született meg az ötlet, hogy bioüzemanyaggá változtassák a széndioxidot.

A kutatást Peidong Yang vezeti. A módszer a növények fotoszintetizálási folyamatát tekintette kiindulópontnak, annak másolatára épül. Tehát, arra törekszik, hogy csökkentse a széndioxidot, és átalakítsa kötődésre képes vegyületté. Az ehhez szükséges energia eddig problémát jelentett. Egy olyan katalizátorra van szükség, ami elindítja a fotoszintetikus reakciót, anélkül hogy reakcióba lépne önmagával. A vizsgálódások, most erre összpontosítanak.

Természetese más anyagokat is teszteltek, hogy alkalmasak lennének e bioüzemanyagként funkcionálni, de csak a széndioxid viselkedett potenciális jelöltként.

Ugyan még nem folyik az égből bioüzemanyag, de a szakértők bizakodóak a vizsgálódásokat illetően, és úgy vélik pár éven belül már akár, használható is lesz a technológia.


(A kép forrása: http://www.iflscience.com/)