Jump to content

2020-ra robotkutya üldözi a bűnt

2014. 10. 15. 09:00

Kishazánk is beszáll a robotika iparába. 2020-ra robotrendőr-kutyák üldözhetik a bűnt Magyarországon. A projekt megvalósulásához ugyan a jogi szabályzás mellet, az energiaellátás problémáit is meg kell oldani, de a vállalkozás nem tűnik lehetetlennek.

A tervezet szerint, a nagyjából 90 cm magas négylábú kifejlesztésén 9 európai és ázsiai származású tudós dolgozik. Bár jelenleg még csak az alapkutatások összehangolásánál tart a folyamat, a kutatók bizakodóak.

A robotkutyát a járőr segítőtársának szánják. A fejlesztés mögött az, az ideológiai eszmefuttatás áll, hogy míg egy robot megsemmisülése pusztán anyagi kár, addig egy ember élete pótolhatatlan veszteség. Illetve az is, hogy a vas négylábú a bűnöző életét nem veszélyeztetné –mert a saját életét nem veszélyezteti a golyó -,plusz gazdái beküldhetik egy fegyverekkel felszerelt csoport után, akár nyílt területre is.

A robot felépítéséről azt lehet tudni, hogy teljes mértékben a gazdája irányítaná, nem lennének önálló gondolatai. Elektromos sokkolót, illetve könnygázsprayt építenének bele, valamint felszerelnék infa- és hőkamerával. Az utóbbi fejlesztések birtokában, olyan dolgokra is képes lenne amelyekre egy hús-vér ember nem.

Az egyenlőre, még csak vázlatokon létező robotkutya már így is sok etikai kérdést vet fel. Elsők között az ISO- szabványnak köszönhetően létrejött intézkedés gátolja a projekt elkezdését. Ugyanis, az előírás szerint minden roboton el kell helyezni egy piros, stop gombot. Ezek szerint a rendőrkutyán is kellene egy ilyennek lennie, amivel a bűnöző simán kikapcsolhatná, így máris funkcióját veszítené a robot. A jogi oldalról kicsit megfoghatatlan és komplex probléma áll fenn: Egy robot elfoghat-e egy embert?

Amíg ezek a fő sodratú kérdések, és felmerülő további mellékérdések nem kerülnek megválaszolásra, addig egy csavart sem gyártanak le hozzá.


(A kép forrása: http://www.robotshop.com/)