Jump to content

A klímaváltozás miatt több lány születik, mint fiú

2014. 10. 16. 12:30

A Fertility and Sterility tanulmánya vicces összefüggésre hívta fel a figyelmet. A globális felmelegedésnek köszönhetően, több lány születik, mint fiú, legalábbis japánban ez a helyzet. De tényleg hatással van az emelkedő hőmérséklet a nemek arányára?

A megfigyelést végzett kutatók szerint igen. Egyes fajok esetében – pl.:hüllők – a klíma nagyon befolyásolja a születendő utód nemét. Meglepő módon az emberekben is megvan ez a fajta gén. A furcsa állítás bizonyításaként, a tudósok felhívták a figyelmet arra, hogy sokkal több nő fogant –és él- a trópusi éghalatokon, mint a sarkvidéken.

Bár azért nem ennyire egyszerű az eset. Mindössze négy évvel ezelőtt fedezte fel azt a gént, ami ezért felelős.

Dr. Misao Fukuda a japán M&K Health Intézet munkatársa úgy véli, hogy a japánban összehasonlításra került adatok alapján kijelenthető, hogy a klímaváltozásnak köszönhetően több nő nemű csecsemő született, mint fiú. Ezt azzal a statisztikai adattal kívánná igazolni, miszerint 1968-ban 1,07 fiú született minden lányra. 2012-re ez a szám 1,05-re csökkent.

Hasonló eltérés tapasztalható más térségekben is, de komoly viták folynak arról, hogy mi okozhatja, mert az hihetetlen válasznak tűnik, hogy a klíma lenne a felelős. Ami eddig tényként kezelhető, hogy a női magzatok nagyobb valószínűséggel maradnak életben, illetve az is, hogy a férfi magzatokra a stresszes periódusok jobban kihatnak, ami által csökken a túlélési esély. Így a kérdés még nyitott marad.

(A kép forrása: http://image0-rubylane.s3.amazonaws.com/)