Jump to content

Robotkar, ami képes érezni

2014. 10. 21. 16:00

Még egy lépéssel közelebb került a tudomány ahhoz, hogy az amputációt követően, olyan művégtaggal lássák el a beteget, ami képes „érezni”. Itt az újgenerációs robotkezek ideje.

A két tanulmány szerint, mely a Science Translational Medicine-ben olvasható, olyan robotkarokat fejlesztettek ki, amelyek már úgy működnek, mint az „igaziak”. Ez a beléjük ültetett elektródáknak köszönhető, amelyek az eredeti kar kontrolérzését nyújtják. Tehát, lehetővé teszi a szabad mozgást, és a tapintás élményét. Az egyik fejlesztésnek köszönhetően az azonos anyagú felületek tapintásakor visszatér az „ismerős érzés” érzete, míg a másik fejlesztésnek köszönhetően, tökéletes motoros funkció használható.

A Case Western Reserve egyetem munkatársai kifejlesztettek egy olyan kart, amely elektródákkal, bőr alatt kapcsolódik az amputált végtaghoz. Ehhez az szükséges, hogy a megfelelő idegcsoportokhoz két-három elektródát ültessenek be. A módszert egyébként már alkalmazták két olyan férfi esetében, akik balesetben vesztették el a kezüket. A sikeres műtétet követően 2,5 éven keresztül problémamentesen képesek voltak a mindennapi feladatokat ellátni, a robotkézzel.

A sikeres műtéteket követően szélesebb körben is elterjed a robotkéz beültetés, és számos páciens úgy nyilatkozott róla, hogy olyan, mintha a saját kezükkel érintették volna a tárgyakat, egyáltalán nem eszközként érzékelték a beültetett végtagot. Ez annak köszönhető, hogy a „munka” újraaktiválja az agy érintés-érzékeléssel kapcsolatos területét.

Az eredmények bizakodásra adnak okot, így a kutatás folytatódik tovább.