Jump to content

A titokzatos szibériai lyukak rejtélye megoldódni látszik?

2014. 10. 30. 16:00

Korábban már olvashattak itt a Szibériában, a hirtelen semmiből előbukkanó lyukakról. A jelenséget végre sikerült közelebbről is megvizsgálni, és arról tudományos értekezést készíteni.

A jelenségre nagyjából pár hónapja figyeltek fel a helyiek, és azóta csak találgatások, és elméletek keringenek a misztikus lyukakról. A felfedezés óta, most először sikerült szakképzett orosz tudósoknak a kráterek közelbe jutni.

A legnagyobb kráter Yamalban található. A becslések szerint 80 méter széles, ám különböző kutatóállomások, eltérő adatokat közöltek. Egyes bázisok 30 méter szélesnek, de az azt ölelő földterülettel együtt 70 méter átmérőjűnek saccolják. A mélységét illetően azonban egyetértés van, miszerint az 70 méter.
A vizsgálódások jelenleg ott tartanak, hogy föld, víz illetve levegő mintákat gyűjtenek, és elemeznek. Az eredményektől azt remélik, hogy közelebb kerülnek a lyuk kialakulásának okához. A kérdés feltárásához műholdas felvételek tömkelegét vonták be a kutatásba, melyeken azt feltételezik, hogy a lyuk kialakulásának folyamata látszódik. Ha ez igaz, akkor két év felvételét kellene átnézni.

Az eddigi találgatások több indokot is megjelölnek a kialakulást illetően. Néhányan úgy vélik, hogy a jég alá zárt, több száz év alatt felgyülemlett földgáz okozta a lyukakat. Mivel idő közben a fagyott föld kezdett felmelegedni. A nyomásváltozás pedig robbanást okozott.

A világ kíváncsian várja, hogy valóban ez e valós ok, vagy valami egészen más. Az alábbi videót addig is tekintse meg!


(A kép forrása:iflscience.com)