Jump to content

Az ég nem kék, a Nap nem sárga

2014. 11. 02. 19:00

Filozofált már valaha azon, hogy miért kék az ég, és miért sárga a Nap? Igazából a Nap nem is sárga és az ég nem is kék.

Az ég nem is kék, egyszerűen csak az átlátszó levegő és az abban szétszóródó, megtörő és visszatükröződő színek egyvelege. Egyszerűen szinte minden színárnyalat fellehető benne. Ez az oka annak is, hogy közvetlenül a naplemente után egy maximum két másodpercig látható az égen egy kis zöld villanás.

Habár a kék kiterjedése nagyobb, mint pl.: a benne található vörösé.

Az az árnyalat, amelyik magasabb frekvencia tartalmú az jobban kiterjed az atmoszférában. Szóval az ultraibolya nagyobb kiterjedésű, mint a kék, ami nagyobb kiterjedésű, mint a zöld, ami nagyobb kiterjedésű, mint a sárga, ami nagyobb a pirosnál, ami csak az infravörösnél nagyobb kiterjedésű.

Habár ezek közül nagyon kicsi fény hatol át az atmoszférán, mert a legtöbbje tovahalad, és visszatükröződik aminek köszönhetően látjuk a Holdat és a csillagokat.

A Nap valójában színes fények tömkelegét bocsátja ki, de az emberi szem ezt fehér vagy semleges színként fogadja be.

Az ég azért tűnik kékesnek, mert a napfény és visszaverődések miatt a szem kéknek érzékeli. Valójában a nap sugaraiból érkező színek közül a vörös és a magas frekvenciájú kék szín, illetve a szem számára fehérnek értelmezett sugarakból tevődik össze. Ugyan ez történik, amikor naplementét látunk. Valójában a kék és vörös színeket értelmezi a szem narancssárgának.

Micsoda szemfényvesztés!