Jump to content

Az emberi vizelet a jövő üzemanyaga?

2014. 11. 07. 13:30

Érdekes felvetéssel álltak elő a Koreai Egyetem kutatói. Habár őket megelőzően más országok tudósai is elgondolkoztak a pisiből készült benzin ötletén, ami ez idáig feledésbe merült.

A Nature lapban közölt friss kutatás az emberi vizelet újrafelhasználásában látja a jövő üzemanyagának forrását. Ez azért lenne egyébként lehetséges, mert a pisiben lévő szénatomokkal a drága platinát lehet helyettesíteni.

A vizeletből könnyen és millió liter számra beszerezhető szénatomok az üzemanyagcellákban lévő katalizátorként funkcionáló platinát tudná felváltani. Ez azért örömteli, mert így kevesebb káros anyag kerülne a környezetbe, az óceánokba és a kinyert anyagokat az akkumulátorok gyársásában is fel tudnák használni.

Az emberi vizelet üzemanyaggá alakításával korábban Gerardine Botte angliai kémikus próbálkozott, félig sikeresen. Ugyanis elektrolízis segítségével sikerült a vizeletből hidrogént előállítani. "A vízhez képest a vizelet fő alkotóeleme, a karbamid-molekula négy hidrogénatomból áll, amelyek - és ez kulcsfontosságú - molekulán belüli kötései kevésbé erősek, mint a vízmolekula két hidrogénjéé" - magyarázza Edwards a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint –

Az emberi test a lehetőségek tárháza.


(A kép forrása: http://www.tozsdeforum.hu/)