Jump to content

A robotmegfigyelések menthetik meg a pingvineket a kihalástól?

2014. 11. 10. 09:00

Az vadon élő állatok tanulmányozása anélkül, hogy a megfigyelő feltűnést keltsen nagy kihívás. A probléma megoldására egy Francia kutatócsapat kiváló megoldást talált, mely segítségével nem csak könnyedén lehet az állatok közelébe jutni, de még kommunikálni is lehet velük.

Az elkészített robot a pingvinek tanulmányozásánál jelenhet áttörést, ugyanis a kinézetei egy kis pingvinre emlékeztet. Az innováció azért ígérkezik nagyon hasznosnak és sikeresnek, mert a megfigyelt állatokban csökken a megfigyelésből fakadó stressz, hiszen egy hasonszőrű állat nem tűnik betolakodónak
Azért esett pingvin-hasonmás robotra a választás, mivel ez az, az állatfaj, ami rohamosan pusztul a klímaváltásnak köszönhetően. Ennek kell gátat szabni, mert belátható időn belül kipusztulhatnak, ha tudomány nem avatkozik bele a folyamatba.

A robot sikerességét egy elvégzett vizsgálat bizonyítja a legjobban. A 4 kerekű pingvinhasonmás beküldése előtt, a kutatók vérnyomásmérőket szereltek 34 állatra, hogy nyomon tudják követni, az esetleges stressz okozta pulzusemelkedést. Ezt követően a robotot odavezérelték egy 50 fős csoporthoz, amelyek szinte tudomást sem véve a jövevényről, folytatták addigi tevékenységüket.
Egy másik vizsgálat során egy bébi pingvint küldtek egy meglehetősen félénk pingvincsoporthoz. A felnőtt állatok fele nem vette különösebben fenyegetőnek a jövevényt, csupán az állatok negyede ment jobban szemügyre venni a robotot.
Hasonló teszteket végeztek fókákkal is, és azt tapasztalták, hogy a robot nem zavarta meg a kolónia szerkezetét és az általa okozott stressz is gyorsabban eltűnt.

Az alábbi videón megtekinthető a második teszt, a bébi pingvinnel.



(A kép forrása: http://www.technocrazed.com/)