Jump to content

Repülőautó, ami tényleg repül és autó is

2014. 11. 11. 09:00

Elképesztő innovációnak lehettek szemtanúi, azok akik ellátogattak a Bécsben megrendezésre került Pioneers Festival-ra, ugyanis itt mutatták be az első valóban utcai és repülési funkcióra is használható, AeroMobil 3.0-át, azaz a repülő autót!

Két szó: repülés, és autó. Ezzel lehetne a legegyszerűbben leírni ezt a hihetetlen találmányt. A repülő autó megtervezése és megépítése Stefan Klein érdeme, aki úgy nyilatkozott, hogy mindösszesen 10 hónapot igényel a tervezés és megvalósítás időszaka.
Az AeroMobil 3.0 tulajdonképpen egy autó, ami 2 perc alatt képes repülővé alakítani önmagát, csupán egy gombot kell megnyomni, és szárnyakat növeszt. Ha viszont szimplán autózni kíván vele a sofőr, az sem jelent gondot. Tökéletesen illeszkedik a hétköznapi forgalomhoz is.

A futurisztikus autó max sebessége a földön 160km/óra, a levegőben pedig a 200 km/órás sebességet is eléri. A legjobb benne ezek mellett talán az, hogy nem kell kifutópálya a felszálláshoz, elég egy 250 méteres üres útszakasz, ahhoz hogy felemelkedjen. A landoláshoz csupán 50 méter szabad és egyenes felület szükséges. Érdekessége, hogy benzinnel működik, egyáltalán nem kell bele kerozin, szóval bármelyik kúthoz begurulhat az ember megtankolni.
Egy teli tankkal átlagos használat mellett 875km-t képes megtenni a földön, a levegőben pedig ugyan ilyen feltételek mellett 700kilómétert, ami 4 órás repülőútnak felel meg.

A Szlovák cég, amely az autóért felel, úgy nyilatkozott, a prototípusról, hogy más nem sok javítás lenne szükséges ahhoz, hogy el lehessen kezdeni a vásárolóknak a gép gyártását. Egy a bökkenő: a jelen törvénykezésben sehol sincs olyan licensz ami erre az autó-repülő formátumra vonatkozna, így papírforma szerint nem lehet közúti forgalomba helyezni. Mivel úgy néz ki, valóban csak ennyi gátolja a szuper autó gyártásának kezdetét, így a feltaláló hamar ki fog öletni valamit, hogy ne fossza meg a világot a repülő autó okozta örömöktől.

A gépezet az alábbi videóban megtekinthető. Egyszerűen lenyűgöző.



(A kép forrása: http://www.technocrazed.com/)