Jump to content

A partra vetődött bálna képes felrobbanni

2014. 11. 15. 16:00

Ismét egy hatalmas halott bálna vetődött partra Franciaországban. A hatóságok nem igazán tudják, mit kezdjenek a tetemmel, hiszen az bármikor felrobbanhat. Tudta, hogy egy halott bálna képes felrobbanni?

A közel 15 tonnás állatot, Saintes-Marie-de-la-Mer partjainál találták meg, már elpusztulva. A partot természetesen azonnal lezárták hatóságok a bámészkodók hada elől, hiszen a halott állat így életveszélyes, mert a bomlásnak indult test, bármikor kifakadhat.

Jelen esetben nem tisztázott, hogy mit tegyenek a tetemmel, a legegyszerűbbnek az tűnne, ha hullámsírba helyeznék, ám ez nem kivitelezhető, a homokbuckák elhelyezkedése és a tetem pozíciója miatt. Mindenesetre javaslatok érkeztek, vannak, akik bevonszolnák az tengerbe, míg mások egyszerűen csak megpiszkálnák. Mind a kettőnek robbanás lenne az eredménye.

A bálna teste azért képes felrobbanni, mert a nyomáskülönbség miatt felhalmozódott gázok feszítik azt. Ezek a gázok, melyek metánt és szén-dioxid is tartalmaznak, az állat halálát követően, a bomlási és fermentációs szakasz során termelődnek. Mivel ezek a természetes folyamat részei, így a több napja ott heverő állat egy időzített bomba. Egyetlen rossz helyen tett mozdulat vagy érintés, kifakasztja a testet.

Ha nem látott még felrobbanó bálnát, ne csüggedjen, az alábbi videón megtekinthet egy ilyen esetet.


(A kép forrása: http://blog.oregonlive.com/)