Jump to content

Iható könyv

2014. 11. 17. 19:00

Évente 3,4 millió ember hal meg a szennyezett víz okozta betegségekben. Ez volt az oka annak a világon egyedülálló innováció létrejöttnek, amely 99,99%ban megtisztít bármilyen mocskos vizet, ihatóvá téve azt.

Az iható könyvnek elkeresztelt praktikus és egyben zseniális találmány, egy olyan könyv, amelynek minden oldala egy speciális szűrő filter, ami megtisztítja a vizet. Az elképesztő találmány Brian Gartside nevéhez fűződik, aki egy csapat tudóssal, kémikussal karöltve megalkotta azt.

A könyv minden oldala speciális technológiával kinyomtatott papírokból áll, melyek előállítási költsége mégsem magas, összesen pár penny. A lapok ezüst nanorészecskékkel vannak bevonva, amelyek elpusztítják az olyan betegségeket, mint a kolera vagy E-coli. A könyv egyszerűen működik. A filtert a rácsos felületre kell helyezni, ami alatt egy műanyag doboz helyezkedik el, ahova a megtisztított ivóvíz csöpög. A szűrőre ráöntött koszos víz, a dobozba már átlátszó tiszta folyadékként érkezik meg. Egy könyv 30 napnyi tiszta ivóvíz előállítására alkalmas.

Mivel a könyvek előállítási költsége nem magas – ami egy ilyen jellegű innovációnál talán a legjobb tulajdonságnak mondató –ezért az elszegényedett országok lakói is hozzájuthatnak. Ez a találmány jelentheti az igazi áttörést, amely életek millióit mentheti meg évről évre.


Egy videó a hitetlenkedőknek:


(A kép forrása: http://www.technocrazed.com/)