Jump to content

Olvasna más gondolataiban? Többé nem akadály

2014. 11. 17. 12:30

A kaliforniai egyetem kutatói olyan eszközt állítottak elő, amely képes analizálni a az agyi aktivitást és dekódolni a gondolatokat, úgy hogy bárki megértse. Eljött az idő, amikor egymás agyában turkálhatunk.

Ez a technikai újítás azok számára lehet igazán hasznos, akik nem tudnak beszélni, viszont mentálisan tökéletesen alkalmasak rá, a gondolataik segítségével. Brian Pasley a kutatás vezetőek bizakodó az eredmények tekintetében. Az új innovációval egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy az agy bizonyos területeit jobban megértsék. A tudósok most azon dolgoznak, hogy még több szót, írásjelet tudjanak majd dekódolni.

A kísérletek során 7 ember vizsgáltak, akik már túlestek egy epilepsziás műtéten. A vizsgálati módszer az úgynevezett electrocorticography eszközkészletét használta fel. Ez annyi tesz, hogy az alanyok koponyájához tappancsokat, elektródákat erősítettek. A felszerelés feltétele után megkérték a résztvevőket, hogy olvassanak el egy szöveget magukban. Erre azért volt szükség, hogy azonosíthatóvá váljanak azok a neuronok, amelyek a szavak nagy részét dekódolják. Ezt követően megkérték őket, hogy gondoljanak valamire. Az eszköz képes volt lefordítani a gondolatok egy részét.

Az eredmények bizakodásra adnak okot, hiszen végre azok is képesek lennének megszólalni, akik eddig némaságra voltak ítélve.


(A kép forrása: http://deirdrereid.files.wordpress.com/)