Jump to content

Környezetbarát műanyag, ami 3 óra alatt lebomlik

2014. 11. 24. 12:30

A műanyag globálisan importált anyag. Mindenhez használjuk, és szinte elképzelhetetlen nélküle az éled, de! Az éremnek két oldala van. A lassan lebomló műanyag felgyülemlik, és szépen lassan beszivárog a talajba, és bekerül a levegőbe a káros anyag tartalma. Ezt a probléma hívta létre, a 3 óra alatt lebomló műanyagot.

Nem nagy titok, hogy a műanyag mindenben fellelhető. Az elektronikától kezdve a bútorokon át a járművekig ott van. Nincs kétség afelől sem, hogy nagy szerepet játszik a termelőszférában és társadalomban is. Ám, mint minden másnak, ennek is van hátulütője.

Mivel az eldobott műanyag 100%-át nem lehet felhasznosítani, így az felgyülemlik, és az évek során az alkotó vegyületeit beleszivárogtatja a környezetébe. A talajba kerülő kemikáliák bekerülnek a tengervízbe, ahol megbomlasztják a vízi ökoszisztémát. Ugyan így a levegőbe kerülve is romboló hatással bírnak, ugyanis az égő, olvadó műanyag méreganyagokat bocsát ki.

Az Észak Dakota állami Egyetem tudósai épp ezért egy új fejlesztésű műanyagon munkálkodtak, amely 3óra alatt lebomlik, nem mérgezve ezzel a környezetét. Az innováció sikeresen teljesített a teszteteken, sőt még egy plusz fejlesztést is hozzátettek. Az anyagot úgy készítették, hogy a fény még gyorsabbá tegye a bomlási folyamatot, így minél nagyobb a napsugárzás UV tartama, annál gyorsabban bomlik.

(A kép forrása: iflscience.com)