Jump to content

Eljött a laborban növesztett hamburgerhús ideje

2014. 11. 26. 12:30

Tudósok egy kis csoportja lerántotta a leplet arról, hogyan is készül a laborban növesztett hús, és arról is, hogy a 64,500,000 ft-os labor-hús előállítási kísérlet, miért tesz jót a környezetnek.

A laboratóriumokban bármit fel lehet nevelni, növényektől, a klónozott bárányon át a hamburgerhúsig mindent, ez nem annyira meglepő a jelen korszakban, ám az ok, amiért az utóbbit megtették, az már az.

Post professzor, aki a kutatás atyja, úgy nyilatkozott a témával kapcsolatban, hogy ez az új keletű találmány forradalmasítani fogja a húsipart, ezzel megkímélve a természetet és az állatállományt. Ugyanis, szerinte a húskereslet, és az ipari mennyiség fedezésére létrejött farmokon az állatok rossz körülmények között, egészségtelenül vannak tartva, ami az ember egészségére is kihat, hiszen megeszi a levágott haszonállat húsát. Másrészről, a laborban előállított húshoz nem kell annyi állat, sőt. Ennek következtében a légkörbe jutó metán mennyisége is redukálódik – ami egyébként a globális felmelegedés második okozója – hiszen, kevesebb farmra lenne szükség, amelyek e gáz fő forrásai.

A laboratóriumban növesztett hús, egy elpusztult tehén őssejtjeiből lett előállítva, és állítólag olyan az íze mint az eredetinek. Habár, azt is hozzá kell tenni, hogy az eredetileg fehér, ízetlen húst különböző mixtúrákkal tették ehetőbbé. A tudósok zsemlemorzsát, karamellt, sáfrányt és egy kis cékla levet adtak hozzá, hogy valamelyest az eredeti ízét és kinézetét kölcsönözzék neki.

Vajon tényleg ez lesz a jövő, vagy csak egy félresiklott találmányként lesz elkönyvelve? Idővel kiderül…


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása: http://www.designboom.com/)