Jump to content

Hegy méretű aszteroida keresztezi a Föld pályáját

2014. 12. 11. 19:00

Az orosz űrkutatók felfedeztek egy hegységnyi veszélyforrást, ami háromévente a bolygó útját keresztezi. Talán emlékeznek, hogy egy busz méretű aszteroida becsapódása mekkora kárt okozott Chelyabinskban tavaly. Gondoljon csak bele! Mi lenne, ha ezt a meteor ütközne a Földdel?

A 2013-as meteor becsapódása minimálisnak lenne tekinthető, akkor ha ez keresztezné bolygónk útját. Mióta az emberiség megtapasztalta az űrből érkező tárgyak becsapódása nyomán keletkező károkat, azóta szorgalmasan kémleli az eget. Ez egyrészt az űr meghódítására ösztönözte, másrészt arra, hogy az ehhez hasonló veszélyforrásokat kiszűrje.

A felfedezést végző asztrofizikus Vladimir Lipunov a Moszkvai Állami Egyetem kutatója úgy nyilatkozott, hogy a frissen felfedezett aszteroidát mostantól figyelni fogják, mert egy kis módosulás annak pályáján, már veszélyeztetheti a háromévente ismétlődő keresztezést.

Ugyanakkor nincs ok a pánikra. A meteor valószínűleg régóta kering ezen a pályán, és eddig semmi jelé nem mutatta a letérésnek. A tudós szerint kicsit az esély arra, hogy ütközés legyen a vége.

Habár arról sem szabad elfeledkezni, hogy mennyire keveset tudunk arról, ami a bolygón kívül zajlik, így elképzelhető, hogy nagyon sok ütközést, becsapódást, pusztítást hozó aszteroidát elkerültünk már, ráadásul úgy, hogy arról senki sem tudott.

Natan Esmant a Moszkva Űrkutatási Intézetének kutatója remekül összefoglalta egy mondatban a dolgok jelen állását: Minden egyes nap, újabb és újabb aszteroida kerül felfedezésre”.


(A kép forrása: berfacts.files.wordpress.com)