Jump to content

A Greenpace elhibázott akcióján hördült fel a világ

2014. 12. 15. 09:00

A perui Nazca-vonalak látták kárát a környezetvédők elszánt tiltakozásának, aminek egy hatalmas, madártávlatból olvasható üzenet is része volt. E szöveg elhelyezésének köszönhető, hogy a Világörökségi Listán szereplő terület súlyosan károsodott.

A Greenpeace a múlt pénteken történt eseményért már aznap elnézést kért, de ezzel nem csitította az azóta háborgókat. A visszafordíthatatlan károk az ENSZ ülésezése alatt történtek, amely idén, Peruban tartotta az éves klímakonferenciáját.

A környezetvédő csoport ezt kihasználva, üzenni akart a világnak és a bizottsági tagok illetve a jelenlévő sajtó figyelmét is fel akarták hívni az mondandójuk fontosságára, ám az egész visszájára fordult.

A madártávlatból is jól látható „Itt az idő a változásra! A jövő megújítható” felirat kitevése során az aktivisták rengeteg ösvényt kitapostak a világörökségi területnek nyilvánított részen. Ez azért problematikus, mert így nagyban károsították az eredetileg Nazca indiánok által létrehozott 10-15 cm széles vonalakat, amelyeket, ha messzebbről szemlél az ember, akkor állatok és különféle motívumok sokaságát adják ki. Az újonnan létrejött csapások ezt koncepciót viszont nagyban rongálták, így nem tudni, hogy mi lesz a sorsa, habár csekély az esély az eredeti forma visszaállítására.

Ahogy mondani szokás a legjobb reklám a negatív reklám, de jelen esetben itt nem az általuk fontosnak tartott téma marad meg az emberek fejében, hiszen a figyelem sokkal inkább a terület megrongálódására fókuszál.



(A kép forrása: iflscience.com)