Jump to content

Az bolygó utolsó öt szélesszájú orrszarvúja még él

2014. 12. 17. 09:00

A köznyelvi félrefordítás miatt gyakran északi fehér orrszarvúként emlegetett állat mára gyakorlatilag teljesen kihalt. A világon élő öt megmaradt példány az utolsó a populációból.

A tavalyi évben még hat darab szélesszájú élt, azonban a vasárnap elpusztult 44 éves hím halálával ötre csökkent a bolygón még életben lévő fehér orrszarvúk száma.

A valaha kiterjedt populációkban élő állatok megtalálhatók voltak Uganda Csád, Szudán, a Közép-afrikai Köztársaság, és a Kongói Demokratikus Köztársaság területén is. A Föld második legnagyobb állata lévén egy kifejlett orrszarvú magassága eléri nagyjából a két métert, a súlya –egy hímé – pedig kb. a 3,600 kilogrammot. Az állat éke egy gyönyörű és hatalmas (kb. 60- 150 cm hosszú)szarv, ami az orrvadászok legkeresettebb prédájává tette.

A szélesszájú orrszarvú ellen indított kegyetlen hajtóvadászat az elmúlt öt-hat évtizedben a kihalás szélére sodorta a fajt. Hiába őrizték az állatokat, és alakítottak ki rezervátumokat részükre, a vadászokat ez sem fékezte meg. A feketepiacon egy-egy eladott szarvért egy kisebb vagyon járt.

Az elmúlt időszak alatt, az egész bolygón öt darab állatot voltak képesek megmenti ebből a fajból, ami elképesztő és felfoghatatlan. Az pedig még inkább, hogy módszeres kiirtásuk a szarvuk és az emberi kapzsiság miatt történhetett meg.

A megmaradt öt darab szélesszájú orrszarvúk egyike a csehországi Dvur Kralove állatkertben található, egy másik nőstény pedig a San Diego Zoo-ban. Három példányt, két nőstényt és egy hímet, Kenyába küldtek, a fajtamentés érdekében, azt remélve, hogy a természetes környezetben esetleg sikerülhet az utódnemzés. Az elképzelés ugyan remekül működött elméletben, ám a gyakorlatban nem valósult meg. A két nőstény közül egyik sem tudott természetes úton párosodni az egyetlen hímmel, így a faj fenntartásának már csak egy módja maradt: a laboratóriumi megtermékenyítés. Ez az utolsó esély a faj megmentésére. Erre eddig egyszer volt sikeres példa.



(A kép forrása: http://www.iflscience.com/Helene Hoffman)