Jump to content

A kipusztulás hulláma söpör végig a Földön: a megoldás

2014. 12. 20. 09:00

Az állatfajok eltűnésének és populációk kihalásának hátterében sok különböző ok áll, de egy azonban közös az összesben: az ember. A Nature magazinban olvasható az a riport, melyben neves biológusok és tudósok beszélnek arról, hogy számításaik alapján milyen mértékű pászítást végzett eddig az evolúció csúcspéldánya. A tegnapi cikk folytatása következik.

Az előző irományban olvasható problémákra a Nature-nek nyilatkozó szakértők megoldást is javasoltak. A megvalósításhoz mindenek előtt, talán a fogyasztási szokásosok és konzumtársadalmi berendezkedésen kellene módosítani.

A kihalási hullám a biológusok szerint a következő öt pont megvalósításával elkerülhetővé válna:

  1. Vissza kell adni a területet a természetnek. Az óceánok 3%-a, a szárazföldi területek mindössze 15%-a nyilvánított csak védett területnek.
  2. Változtatni kell a természetet érintő szemlélődésen. A természet nyújtotta lehetőségek tárházával nem lehet a végtelenségig üzletelni, hiszen az is kimerül egyszer. Manapság azzal szembesülünk, hogy a hivatalos intézmények, vállalkozások, minden probléma nélkül bitorolják el a zöld területeket, gyalulják le a fákat, és építenek gyárakat. Ezzel nagymértékben kiirtva az állatok természetes életterületét.
  3. Változtatni kell a gazdasági rendszeren, amelynek figyelembe kell venni a környezet igényeit. A kihalási hullám egyik előidéző okának nyugodtan nevezhető, a neoliberális megszállottság a gazdasági növekedés és a profit termelésével kapcsolatban. A környezet megtisztítására és megóvására szánt pénzt inkább, a technikai újításba, és a még több pénzt termelő eszközökbe fektetik az érintettek.
  4. Gátat kell szabni az állami támogatással működő környezetkárosító ténykedéseknek. Az elmúlt 40 évben Európában a legnagyobb pusztításokat az agrárpolitikai változások okozták, amelyek egyaránt kiterjedtek a szárazföldi és vízi szektorokra is.
  5. Csökkenteni kell az emberi belekontárkodást a természetbe. Talán ez az a pont, amit nem is kell megmagyarázni, hisz mindenki tisztában van azzal, mit is jelent ez.