Jump to content

Halálra dolgoztatott emberek

2014. 12. 21. 19:00

Szereti az Apple-t? Tudja, hogy a méregdrága tablet vagy okostelefon, amit használ akár egy-egy munkás életébe került? A bbc.com Panorama című műsorában vetített exkluzív riport, elképesztő valóságot mutat be a kínai gyártósor mellől.

A téma körüljárása mind ipari, emberi és környezetre gyakorolt hatása mentén megtörtént. A rejtett kamerás felvételekkel bemutatott gyártósor, egy európai számára hihetetlen képsorokkal sokkolnak.

A kínai kirendeltségen dolgozó emberek olyan szinten túlhajszoltak, a napi 12-16 órás műszaktól, hogy állva/ülve elalszanak munka közben. Nem számít, hogy veszélyes ipari gépek közelében, vagy fülsikerítő eszközök gyűrűjében vannak, ezek a szerencsétlen emberek bárhol álomba merülnek.

Az Apple által ígért jó pénz, ellátás, és fix 55 órás munkahét valójában nem igaz. A túlhajszolt emberek, ha végre ágyba kerülnek, a mérhetetlen stressz miatt képtelenek aludni. Dolgozni viszont kell, mert jelenleg nincs jobb lehetőség, egy földműves vagy „vidéki” ember sarjának. Aki pedig hangot ad véleményének a rossz munkakörülményeket illetően, másnap már utcára van téve.

Az elmúlt évek során számos olya esetről tudni, amikor több munkás is szó szerint belehalt a munkába. Egyszerűen nem bírta a szervezet azt a megterhelést és kiszipolyozást, amelyet a cég elvárt. Nem egyszer fordul elő az sem, hogy kiskorú munkavállaló halt bele a havi 600 (!) órás munkába.
Az embertelen körülmények nem csak a gyárakban, de a szállásokon is hasonlóak. Egy szobába átlagosan 12 ember van bezsúfolva. Személyes tér egyáltalán nincs. A szállások általában rögtön a gyár mellett vannak.
A bbc riportere által készített videót itt lehet megtekinteni. Aki ért angolul az előnyben van, viszont azok számára is érdemes megtekinteni, akik hadilábon állnak a nyelvvel, mert a képsorok magukért beszélnek.

Még mindig vásárolna Apple terméket és ezzel támogatná az embertelen munkakörülményeket?


(A kép forrása: gallery.mobile9.com)