Jump to content

A BMW olyan okosórát tesztel, ami beparkol a vezető helyett

2014. 12. 30. 09:00

Az óra képes lenne arra, hogy utasítást adva az autónak, beparkoltassa azt, és ha a sofőr hívja, akkor az adott helyre oda menjen a kocsi. Kicsit olyan, mintha KIT elevenedne meg óra formában.

A Knight Rider (K200) tv sorozatából jól ismert mozdulatsor, amikor Michael az óráján keresztül kommunikál a high-tech autójával, igencsak megihlette a BMW mérnökeit, akik ezt a valóságban kívánják reprodukálni.

A szuperóra debütálására január 6-án, Las Vegasban kerül sor a Consumer Electronics Show keretén belül. Az autógyártó óriás itt fogja bemutatni a Remote Valet Parking Assistant névre keresztelt technológiát. Ez az önbeparkoló rendszer egy okosórára tervezett alkalmazás segítségével lesz képes kapcsolatot tartani az autóval, és beparkoltatni azt, akár több méter távolságról is.

A technológiai metódusa a parkoló rendszernek nagyon egyszerű. Amikor a vezető megérkezik az adott célponthoz, akkor parancsot ad a kocsinak az órán keresztül, hogy keressen egy üres helyet, és álljon be, na meg ne felejtse el bezárni magát. Ha a kocsi gazdája befejezte a dolgát, akkor egy egyszerű hangutasítással – az óra segítségével – szól a kocsinak, ami beindítja magát, és oda gurul, ahol a gazdája áll.

A BMW jelenleg teszteli a technológiát. A kocsi vezető nélküli mozgását lézervezérlés teszi lehetővé. Egyszerűen letapogatja a környezetet és az alapján irányítja az autót. Ha valami féktávolságon belülre kerül, a kocsi azonnal megáll. A rendszer annyira profi, hogy a vezető által irányított kocsi mozgását is feltérképezi, és számításba veszi a lehetséges hibákat, és az abból fakadó veszélyhelyzetet. A négykerekű vezető nélküli parkoló rendszer manőverezni is könnyedén képes. A helymeghatározás GPS segítségével történik majd.

A BMW nem adott meg konkrét időpontot arra vonatozóan, hogy mikor lesz elérhető a piacokon a szuperkütyü.

(A kép forrása:http://www.bmw.com/&http://www.technocrazed.com/)