Jump to content

Önműködő robot, ami életet menthet a hóban

2015. 01. 12. 09:00

Az önműködő szerkezet arra hivatott, hogy a sarkvidéki felderítést végző kutatókat óvja, az esetleges repedésektől, üregektől, mely elnyelheti őket és a felszerelést is.

A sarkvidéki expedíciókon résztvevő kutatók folytonosan ki vannak téve annak a veszélynek, hogy egy időben nem érzékelt hó takarta repedésben, barlangban vagy üregben odavesznek ők maguk, vagy a felszerelés. Ugyan a konvoj elején jobb esetben kell lennie egy úgynevezett Ground Penetrating Radar (GPR), ami ezeket a repedéseket kell, és üregeket hogy feltérképezze, és ezek észlelése után tervezzen utat a személyzetnek. Ez azonban sokszor ez nem bizonyosult elégnek.

A tökéletes biztonság, és felfedezés igénye hívta éltre a kis robotot, amelyet találó módon Yetinek kereszteltek. A Yeti egy önvezérelt eszköz, amely letapogatja a GPR által előrevetített utat. A csoport előtt – többtíz méterrel - haladó szerkezet, közel 100%-os pontossággal képes felmérni az emberekre leselkedő, hó alatt rejtőző veszélyt, melyet GPS-en jelez.

Az alábbi videóban munka közben (egy barlangrendszer feltérképezése során) láthatja a 81 kg-os, 1 négyzetméter kiterjedésű Yetit.




(A kép forrása: http://www.technocrazed.com/)