Jump to content

Napelem adó: Végképp szárnyát szegik a környezettudatos életmódnak

2015. 01. 13. 19:00

A nap energiájával működő technológiák használata hazánkban épp kezdett elterjedté válni, ami hatalmas lépés lett volna az energiafelhasználás- és költségcsökkentés felé, ám a kormány új adótervezete miatt, meghiúsulhat a zöldebb élet reménye. Egyszóval, minden amit a napelem adóról tudni érdemes.

 

A kormány legújabb adótervét, amely a nap energiájának felhasználását hivatott követett módon megadóztatni, vasárnap mutatták be. A környezetvédelmi termékdíjnak is nevezett újabb adó bevezetésével, nagyban csökkenhet a napelemeket alkalmazó háztartások, és intézmények száma, hiszen azokat így, plusz több ezer forintos költség terhelné.

A Január 1-től életbe léptetett törvény szerint minden napelem után 114 ft/kg díjat kell fizetni. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy egy-egy napelem tábla átlagosan 2000-4000 forinttal drágul. A normális, egy háztartás igényeit kielégítő energia termeléséhez, azonban legalább fél tucat napelemre van szükség házanként.

A napelemek megadóztatására azért volt szükség a kormány szerint, mert az a “Jelentős szennyezést okozó termék- és anyagáramok” kategóriájába sorolta a terméket, amely után ennyit kell fizetni. A hvg.hu-n olvasható a Földművelésügyi Minisztérium sajtóirodája által kiadott közlemény, amely azzal magyarázza a döntést, hogy:

"Az Európai Unió szigorú szabályokat ír elő az elektromos és elektronikai berendezések hulladékainak gyűjtésére és hasznosítására. Az EU vonatkozó irányelve az úgynevezett e-hulladékok közé sorolja, vagyis a szórakoztató elektronikai berendezésekkel egy kategóriába helyezi a napelemet és a napcellát is.
A termékdíjról szóló törvény módosítása nem tesz semmi mást, mint átülteti a magyar jogszabályokba az EU irányelvi besorolásait. A termékdíjköteles termékek köre nem csupán a fotovoltaikus elemekkel bővül, valamennyi olyan elektromos és elektronikai berendezésre vonatkozik, ami az irányelv hatálya alá tartozik.”

A napelem fő alkotóeleme egyébként, a szilícium, amely nincs különösebb káros hatással szervezetre. Plusz teljes mértékben újrahasznosítható.

Vajon mi lesz a következménye a zöld technológia megadóztatásának? Nyilván kevesebb befektetés lesz, hiszen senki nem akar még plusz súlyos tízezreket kifizetni, egy olyan dologért, amiért mondjuk Dániában adómentesség jár. Bizony, Dániában azok a családok, akik napelemről „működnek”, azok számára az állam adómentességet biztosít. Itthon úgy látszik a környezettudatos magatartás egy úri, nyugati kiváltság.



(A kép forrása: http://www.sunenergygrp.com/)