Jump to content

A vezető nélküli autók valóban biztonságosabbak?

2015. 01. 25. 12:30

A Google által tervezett, vezető nélküli autóról korábban olvashatott már az oldalon, amelyben a mechanikai és technológiai oldalról a lett megközelítve. Ám mi a helyzet a közlekedésbiztonsággal?

A vezető nélküli autó gondolatával a fantasy filmek rendezői rendszerint kacérkodnak, és nagy örömükre, ez nemsokára valósággá is válhat, hála a Google-nek. Ez természetesen sok kérdést felvet, (a számos előny mellett), többek között a biztonságos vezetés aspektusából. Nem szabad elfelejteni, hogy a gépek mégiscsak gépek, és nem feltétlenül reagálnak, és cselekednek jobban a krízishelyzetben, mint az emberek.

Vajon mennyivel jobbak az önvezérlésű autók, mint az emberek? A Michigan Egyetem erre a kérdésre kereste a választ. A kutatást lezáró eredmény, a gépekkel szemben az embereket helyezte előtérbe, azaz, a humanoidok kevésbé jelentenek veszélyt az utakon, mint a vezető nélküli autók.

Bármennyire lesznek ezek az autók fejlesztve, átalakítva, képtelenek lesznek kivédeni az előzésből, gyorshajtásból fakadó baleseteket, illetve sok esetben nem tudják mérlegelni az adott helyzetet, hiszen az ösztön sok ember életét mentette már meg. Ez egyszerű pszichológia. Amikor a krízis a tetejére hág és a tudatos agy már nem tudja uralni a helyzetet, egyszerűen „kikapcsol”, és átveszi az irányítást a tudatalatti, az ösztön, ami minden „sallangtól”mentes, és arra a cselekvésre készteti az embert, ami a lehető legjobb. Erre egy önvezérlő autó nem képes.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!