Jump to content

A Mérgező Otthon Szindróma II.rész

2015. 01. 27. 09:00

A probléma kialakulásáról tegnap olvashattak. Ma megelőzéséről, és a potenciális méreganyag által okozott betegségek százalékos megoszlásáról lesz szó. Érdemes elolvasni.

A mérgező kór, emberek millióit érinti Angliában. Több mint 15 millió háztartásban „diagnosztizálható” a szindróma. A tünetek változóak, jelentkezhet köhögéssel, bedagadt szemekkel, szédüléssel, tüsszögéssel, fáradtságérzettel, illetve fejfájással. Ezek a legbiztosabb jelei annak, hogy a lakásban rossz a levegő.

A szindróma 52%-kal növelheti a kardiovaszkuláris megbetegedéseket, 23%-kal a tüdőrák, és 12%-kal az asztma kialakulását illetve 8%-ban kiváltója egyéb légúti problémáknak.

A Toxic Home Syndrome azonban megelőzhető egy kis odafigyeléssel, és légtér barát berendezéssel.
A megfelelő szellőzés a kulcs mindenhez. Ha a házban megoldható a különböző helyiségek teljes átszellőztetése és automatikus átszellőzése (a beépített csőrendszerek miatt), akkor a betegség kialakulására való kockázat 38%-kal redukálódik.

A másik fontos tényező a berendezés. Igyekezni kell ecobarát módon válogatni a kínálat közül, mert idővel megtérül, persze nem pénzben, hanem egészségben, ami azért lényegesen többet ér (szerintem). Érdemes olyan tűzhelyet választani, ami nem gázzal vagy villannyal működik, hanem indukciós. A szőnyeget (amely kedvelt fészke a kórokozóknak) bátran helyettesíteni lehet fapadlóval. Ezt egyszerűbb tisztántartani, és elenyésző számban tapad rajta meg a kórokozó, ha rendesen van takarítva.

A többi dolog pedig egyértelmű. A nem használt termékeket ki kell húzni az áramból, ezzel csökkentve a toxinok „kipárolgását”, a cipőt le kell venni a lakásba belépéskor, utána pedig irány kezet mosni. Utóbbi kettővel nagyjából 80%-kal redukálható a vírus lakásba juttatása. Egy-két tipp, a szakértőktől: mosogatás közben nyissa ki az ablakot, hogy ne lélegezze be a vegyületeket illetve vegyen radon tesztet, amivel ellenőrizheti, hogy sugárzik-e a lakása a méregtől vagy sem.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!