Jump to content

Bőrre ragasztható tapasz válthatja fel a vércukormérőt

2015. 01. 30. 09:00

A kaliforniai egyetem kutatói egy új nanotechnológiai eljárással olyan vércukorszintmérőt alkottak, mely az ujj megsebzése nélkül képes pontos eredményt mérni.

A WHO adatai szerint évente 347 millió ember hal meg világszerte a diabétesz miatt. A 2012-es évben 1,5 millió ember halálát okozta kifejezetten ez a betegség. A statisztikai becslések szerint, ha a jelenlegi helyzet állandósul vagy fokozódik, akkor a diabétesz miatti elhalálozási arány 50%-kal fog emelkedni.

A betegség megelőzéséhez rendszeres mérésre lenne szükség, viszont az emberek nem szertik kitenni magukat „felesleges” kellemetlenségnek, és hosszas várakozásnak (mire eljutnak az orvoshoz, stb.). Ezekre a problémákra is megoldást nyújtana az új, bőrre ragasztható vércukormérő.

A vércukorszint méréssel járó fájdalom teljes mértékben elkerülhetővé válik a non-invazív eljárást alkalmazó „matricával”. A feltalálók olyan eszközt kívántak tervezni, amely könnyen használható a „hétköznapi” ember számára is, illetve olcsó, ami által mindenki hozzájuthat.

Az új vércukorszintmérő a bőr sejtjei közti folyadékáramlás alapján méri a cukor szintjét a vérben. A matricán található apró gömbök a méréshez gyenge elektromos stimulációt gerjesztenek, amelyek egyszerűen arra kényszerítik a nátrium-ionokat, hogy kövessék az elektronokat. A nátrium-ionok szállítják magukkal a glükóz molekulákat, melyek ezáltal mérhetővé válnak, vérminta nélkül.

Az eszköz 20 – 40 éves korosztályig bezáróan került tesztelésre. Az eszköz pontos mérési eredményekkel szolgált.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(A kép forrása: http://www.technocrazed.com/)