Jump to content

Krumpliból áramot

2015. 08. 30. 12:30

Tudta, hogy egy darab krumpli elég energiával szolgál ahhoz hogy 40 napig világítson egy LED izzó? Kételkedik? Akár otthon is kipróbálhatja.

Sok fényképet látni az interneten, ahol például egy krumplival töltenek fel egy telefont, vagy akár táblagépet. Ilyenkor az ember egyszerűen legyint, hogy ez csak egy újabb hoax. Pedig mégsem. Az organikus energiaforráshoz két anyaga van szükség. Egy anódra és katódra. Tehát egy pozitív – réz- és negatív töltésű – cink - elektródára. A működési elv nem bonyolult. A burgonya belsejében lévő sav kémiai reakcióba lép a beleszúrt cinkkel és rézzel. Ezáltal elektron áramlás kezdődik, és közben energia szabadul fel. Ezt az energiát felhasználva nyerhető organikus energia.

Ezt egyébként, már az 1780-as években Luigi Galvani felfedezte, egy kevésbé állatbarát módszerrel. Egy béka lábaiba két fémanyagot csatlakoztatott, aminek következtében az állat izmai rángatózni kezdtek. Alexander Volta is hasonló témában végzett kísérletet, de humánusabb módon. Sós vízzel átitatott papírt használt a kutatásához. Mások a föld energiáit hasznosították az elektródákkal. Voltak, akik egy halom koszba szúrták, míg mások egy vödör vízbe. Az eredmény változóan sikerült. A krumplis megoldás, viszont laboratóriumi eredmények között tesztelt, és működik is.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: spainforpleasure.com)