Jump to content

Nagyon káros a lelkünkre a Snapchat és Instagram

2017. 05. 24. 17:05

Nemrég jelent meg a #StatusOfMind című tanulmány, ami a közösségi média fiatalokra gyakorolt hatását járta körül. A tanulmány eredménye elszomorító valóságképet állított fel.

A felmérés következtetéseit 1500, az Egyesült Királyságban élő fiatal (14-24 éves) válaszai alapján vonták le. A Royal Society for Public Health (RSPH) és a Young Health Movement (YHM) által közzétett tanulmány szerint az Instagram és a Snapchat alkalmazások gyakorolják a legrosszabb hatást a mentális egészségre. A legkedvezőbbnek – a közösségi oldalak sorában – a Youtube-ot találták a kutatók.

Megállapítják, hogy az úgynevezett közösségi oldalak jellemző negatív lelki következménye lehet a szorongás, a depresszió és a magány.

Shirley Cramer, az RSPH vezetője egyenesen úgy fogalmaz, hogy a közösségi média durvább függőséget okoz, mint a cigaretta és az alkohol. Cramer érdekesnek tartja, hogy a két legkárosabb platform kifejezetten képközéppontú.

A felmérésben résztvevők véleménye alapján a közösségi média oldalak top öt rangsora a pozitívtól a negatív skáláig így alakult:

- YouTube (a legkevésbé ártalmas)
- Twitter
- Facebook
- Snapchat
- Instagram (a legrosszabb)

A tanulmányról ezen az oldalon további részletek is elérhetők.

(Forrás: biokalauz.hu;hirado.hu | Kép: flickr.com, pexels.hu)