Jump to content

A környezetünk is szív a dohányzás miatt

2017. 06. 01. 12:10

A passzív dohányzás régóta téma, de a dohányos szűk környezetén túl a természet sem jár jól a pöfékeléssel. Sőt, elképesztő hatással van rá.

A dohányzás nem csak az emberek egészségét károsítja, a dohányáru előállítása és elszívása a környezetre is veszélyt jelent - figyelmeztetett legfrissebb jelentésében az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO).

Tegnap, azaz május 31-én volt a dohányzásmentes világnap, amihez a WHO időzítette tanulmány szerint a dohány termesztése, szárítása, valamint a cigaretta gyártása és elszívása szennyezi a légkört és erdőirtáshoz vezet. Oleg Chestnov, a WHO egyik igazgatója szerint a jelentéssel arra akartak rámutatni, hogy a dohányzás nem csupán egészségügyi, hanem az egész Földet sújtó problémát jelent.

Másra van szüksége, máshogy károsít

Más növényekhez képest a dohány termesztéséhez több trágyára és rovarirtóra van szükség. Erdőket irtanak ki, hogy termőterülethez jussanak, ám a dohánylevelek kiszárításához szükséges tüzelőt is rengeteg fa kivágásával kell előállítani. Évente nagyjából 11,4 millió tonnányi fára van szükség a szárítási eljáráshoz, vagyis 300 cigarettához körülbelül egy fára. A világ legnagyobb dohánytermelőjének számító Kínában az éves erdőirtás 18 százaléka a dohánytermesztés számlájára írható.

A WHO szerint a cigarettagyártók évente félmillió tonna nikotinnal és más vegyi anyaggal szennyezett hulladékot termelnek. Évente több mint 6 trillió cigarettára gyújtanak rá világszerte, emiatt 3-5 millió tonna üvegházhatású gáz, továbbá több ezer tonna rákkeltő anyag jut a levegőbe.

Hogy állunk mi, Magyarok?

Hazánkban a legfrissebb adatok szerint mintegy három és félmillió ember dohányzik. Nagyon magas arány ez, tekintve, hogy az éves halálozás körülbelül egyharmada a dohányzással összefüggő betegségekből adódik. Ez legalább ötvenezer ember halálát jelenti. Magyarország a negyedik az EU-ban, már, ami a dohányzással összefüggő halálozási rátát illeti. Míg a nőknél nőtt a dohányzók száma, a férfiaknál csökkent.

A nők negyede, a férfiak harmada dohányzik rendszeresen. A KSH egészségfelméréséből kiderült, hogy míg 2009-ben a felnőtt lakosság 27%-a nyúlt minden egyes nap cigaretta után, addig ez a szám 2014-ben már 28%. Az alkalmi dohányosok aránya 2%-os csökkenést mutatott.

Kell nekünk ez?

(Forrás: biokalauz.hu;szeniormagazin.hu;MTI | Kép: pixabay.com)