Jump to content

Műszív dobog egy cseh férfi mellkasában

2017. 12. 11. 18:01

A prágai Klinikai és Kísérleti Orvostudományi Intézet munkatársai a műszívvel mentették meg a férfi életét.

 

Az orvoscsapat azután ültette be a mesterséges szervet, miután a páciens beteg szívének szinte egészét eltávolították. Az 58 éves férfi jól van, műszíve hibátlanul működik. A beteget néhány nappal ezelőtt lekapcsolták a lélegeztető gépről. Az elmúlt nyolc hónapban a férfi teljes szívelégtelenségben szenvedett, folyamatosan gépekre és infúzióra volt kötve.

A tíz nappal ezelőtt elvégzett műtét költségeit a prágai Klinikai és Kísérleti Orvostudományi Intézet fedezte, mivel a beavatkozás egy klinikai tanulmány részét képezte. Az orvosok a cseh orvostudomány terén elért áttörésnek nevezték a beavatkozást.

Az emberi szívnél háromszor nagyobb és nehezebb, 800 grammos műszívet Franciaországban fejlesztették ki. Az első úgynevezett Carmat műszívet 2013 végén ültették be Párizsban egy végső stádiumban lévő, szívelégtelenségben szenvedő 76 éves beteg szervezetébe. A beteg a műtét után hetvennégy nappal meghalt.

A teljes műszív azért egyedi, mert nem arra szolgál, hogy a szívátültetésre várva pótolja a beteg szívet, hanem véglegesen helyettesíti azt. A felhasznált biológiai szövetek és szenzorok a természetet igyekeznek utánozni. Azoknak a halálos betegeknek az életét kívánják vele meghosszabbítani, akik nem reménykedhetnek szívátültetésben, mert túl idősek, és kevés a rendelkezésre álló felajánlott szerv számukra.

(Forrás: biokalauz.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)