Jump to content

Beköszönthet idehaza a napelemek aranykora

2018. 03. 04. 09:00

Módosította a villamos energiáról szóló törvényt az Országgyűlés. Könnyebb lesz a jövőben megújuló energiaforrással gazdálkodó, nem engedélyköteles kiserőműveket létesíteni.

 

Kedvezményekkel is járna a napelemparkok létesítése

A módosítás bevezeti a termelői elosztó hálózat fogalmát, amely lehetővé teszi elosztói tulajdonú, közcélú és nem engedélyköteles kiserőművek csatlakoztatását. Az elosztók – az igénylő kérésére – kötelesek középfeszültségű csatlakozási pontot biztosítani annak a teleknek a határán, ahol a kiserőmű áll. A részletszabályokat kormányrendeletben állapítják meg.

A jogszabály mentességeket is biztosít, így díjmentes például az elosztó hálózathoz és közcélú hálózathoz tartozó szabadvezeték és földkábel legfeljebb három kilométer hosszúságban. Továbbá a csatlakozási pont biztosításához szükséges átalakító- és kapcsolóberendezés létesítése vagy fejlesztése is.

Kivételes eljárásban fogadták el a törvénymódosítást

A Kormányinfón korábban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter már beszélt arról, hogy növelni kívánják a napenergiából származó energia arányát. A napokban a miniszter javaslatáról szavazott az Országgyűlés. A területet érintő változtatást 132 igen szavazattal, 15 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők az úgynevezett kivételes eljárásban.

Az Európai Unió az energiafelhasználással kapcsolatban javaslatokat fogalmazhat meg ugyan, de minden ország saját hatáskörben állíthatja össze a saját energiamixét. 2011-ben Magyarország is összeállította saját stratégiáját. Ebben 50 százalék atomenergia, 50 százalék zöld energia szerepel a 2030-as évekre kitűzött célként.

Rövid távú cél, hogy csökkentsük az áramimport nagyságát

A kormány rövid távú tervei között pedig az is szerepel, hogy a ma 50 százalékos energiaimportot a következő években lecsökkentse. Ezt a paksi atomerőmű üzemben tartásával és a saját előállítású energia támogatásával kívánja elérni. Az utóbbit pedig a fent ismertetett törvénymódosítás is elősegíti.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)