Jump to content

Okostapasz figyelmeztet a dehidratáltságra

2018. 06. 03. 09:00

A megfelelő hidratáltsági szint nem csupán a sportolók, hanem a hétköznapi emberek számára is alapvető kérdésnek számít, ebben lát technológiai fronton is üzletet a Gatorade.

A sportitalt gyártó cég az amerikai Northwestern Egyetem kutatóival egy, a verejtékezés mértékét mérni képes tapasz kialakításán és piaci forgalmazásán dolgozik. A kisméretű viselhető kiegészítő előnye, hogy nem kell beültetni, elegendő azt a testre, így például a karra tapasztani.

A matricán található apró szenzorokon átfolyó verejték ételfestéket szabadít fel, ennek mértéke az izzadságban jelenlévő kloridionok szintjével arányos. Így szó szerint egy pillantással ellenőrizhetővé válik nemcsak a dehidratáció, hanem a kloridszint mértéke is, sőt a sportolók az erről készített képet részletesebb elemzésre tovább is küldhetik.

A tapaszt már több profi és főiskolai csapat, köztük a Seattle Mariners és a Northwestern úszócsapata is tesztelte. Ez utóbbi meglepőnek tűnhet, de az okosmatrica a vízben is használható. A Gatorade számára nem meglepő módon a fejlesztés elsősorban azért fontos, hogy a szükséges folyadékpótlásra a saját sportitalukat ajánlhassák.

Az eszköz azonban más területeken – a többi közt az egészségügyben is – hasznos lehet. Például a stroke-on átesett vagy veseelégtelenségben szenvedő betegeknél is segíthet, mivel bizonyos betegségeknél megváltozik a verejtékezés módja. Fontos azonban, hogy orvosi eszközként való használat jelenleg is tesztelés alatt áll, és a tapaszt egyelőre elsősorban a sportoláshoz fejlesztették ki.

John Rogers professzor és Epicore Biosystems nevű startup csapata a Gatorade-del közösen dolgoznak azon, hogy a fejlesztés kereskedelmi forgalomba kerülhessen. Bár a tapasz megfelelő sterilizálás esetén elméletileg több napig is használható, egyelőre úgy tűnik, inkább egyszer használatos termékként fogják értékesíteni. Hivatalos dátumok még nincsenek, de a professzor bízik az egy-két éven belüli bevezetésben.

(Forrás: biokalauz.co.hu;m2mzona.hu | Kép: pixabay.com)