Jump to content

A szívbetegség korai jeleit is detektálhatja az Apple Watch

2019. 03. 26. 14:00

A viselhető technológia a fejlesztések trendje alapján a különböző betegségek megakadályozásában is segíthet a jövőben.

Ennek egyik példája, hogy az Apple által finanszírozott kutatás szerint az almás cég okosórája képes volt detektálni a szabálytalan szívimpulzusokat. Ezek a rendellenességek további monitorozást igénylő komoly szívritmus-problémára utalhatnak.

A kutatók azt remélik, hogy a technológia segíthet a pitvarfibrilláció, a szabálytalan szívverés leggyakoribb formájának a korai felderítésében. A kezeletlen pitvarfibrilláció ugyanis ötszörösére emeli a stroke kockázatát.

A több mint 400 ezer felhasználó bevonásával végzett kutatás eredményeit a New Orleans-i American College of Cardiology konferencián ismertették. A 400 ezer résztvevő 0,5 százalékánál, körülbelül 2000 embernél észleltek szabálytalan szívverést – olvasható a Computerworld cikkében.

Náluk folyamatos EKG monitorozást végeztek a későbbi pitvarfibrillációs epizódok detektálása érdekében, és harmaduknál erősítették meg az óra által is jelzett problémát.

Az e-egészségügy területén nyomuló Apple új Watch Series 4 okosórája (ezt még nem használták a felmérésben) képes elektrokardiogramot is készíteni a szívproblémák észlelése érdekében - írta az m2mzona.hu.

(Forrás: biokalauz.co.hu;m2mzona.hu | Kép: pixabay.com)