Jump to content

Százhúszezer mikroműanyag részecske is bekerülhet a szervezetünkbe évente

2019. 06. 10. 13:15

Egy új tanulmány szerint egy ember évente akár százhúszezer mikroszkopikus műanyag részecskét is belélegezhet és elfogyaszthat.

Bár a mikroműanyagok pontos egészségre gyakorolt hatásai még ismeretlenek, néhány részecske olyan kisméretű is lehet, hogy behatol az emberi szövetekbe, ahol immunreakciókat válthat ki, vagy mérgező anyagokat szabadíthat fel – olvasható a The Independent brit napilapban.

A kutatók szerint egy átlagos ember szervezetébe évente 74 ezer és 121 ezer mikroműanyag részecske kerül be életkortól és nemtől függően. Azoknak pedig, akik palackos vizet isznak, hozzávetőlegesen évi további 90 ezer mikroműanyag részecskével kell számolniuk.

A kutatást Kieran Cox vezette a kanadai Victoria Egyetemről, a tanulmányt pedig az Environmental Science & Technology tudományos lapban közölték. Jelentősége, hogy ez az első olyan tanulmány, amelyben kimondottan a lenyelt műanyag mennyiségének megbecsülésére tettek kísérletet.

Mióta az 1940-es években elindult a műanyagok tömeggyártása, a mesterségesen előállított polimerek nagy sebességgel terjedtek el a világban, és a feldolgozásuk egyre nagyobb problémákat okoz. Az úgynevezett mikroműanyagok a nagyobb műanyag termékek bomlásánál, vagy a csomagolásokból leválva keletkeznek.

A kutatók számításai alapján a mikroműanyag az ember által fogyasztott ételek és italok jelentős hányadában megtalálható. Richard Lampitt, az angliai Nemzeti Oceanográfiai Központ professzora szerint a hasonló korábbi tanulmányokat is áttekintő kutatás jól megalapozott, és a kapott adatok megállják a helyüket.

Több szakértő viszont nem ért egyet a tanulmányban foglaltakkal. Alastair Grant, a Kelet-angliai Egyetem környezettan professzora szerint bár a kiszámított mennyiség meglehetősen magasnak tűnik, tulajdonképpen nincs rá bizonyíték, hogy veszélyt jelent az emberi egészségre.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)