Jump to content

Ki gondolná, hogy már az elektromos cigaretta is okos lehet?

2019. 09. 02. 15:36

A Juul C1 folyamatosan szemmel tartja tulajdonosát.

Nemrégiben valóságos össztűz zúdult a Juul elektronikus cigarettát gyártó amerikai vállalatra, mivel terméke nem a megfelelő célközönséghez jutott el. Így a cég még inkább igyekszik hangsúlyozni, hogy e-cigarettájuk felnőttek, nem pedig tinédzserek számára készült. Ennek jegyében alkották meg csatlakoztatott cigarettájukat, ahol a kapcsolódó applikáció felhasználói kizárólag 18 év feletti személyek lehetnek.

A Juul C1 e-cigihez csak androidos alkalmazás készült, amelyhez Bluetooh-on keresztül lehet kapcsolódni. A Financal Times értesülései szerint a termék a kanadai tesztelés után az Egyesült Államokban mutatkozik be. A cigaretta adatokat rögzít arról, mikor és hol használják, valamint monitorozza a felhasználó „füstölését”, folyamatosan követve ezzel annak dohányzási szokásait.

Helymeghatározási funkciójának köszönhetően könnyedén megtalálható az eszköz, ha netalán ott felejtették volna valahol. Lezáró képessége pedig megakadályozza, hogy bárki más is használja a készüléket.

A nyomkövetés célja a többi között a tinédzserektől történő távol tartást szolgálná. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy az e-cigaretta használata is növeli a rák és a szívbetegség kialakulásának kockázatát. Az amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a tinédzserek nagyobb eséllyel nyúlnak az e-cigaretta után. San Francisco pedig egyszerűen betiltotta ezeket a termékeket.

A C1 alkalmazás arcfelismerést és kétlépcsős azonosítást vesz igénybe a felhasználó életkorának ellenőrzéséhez, az ígéretek szerint megelőzve ezzel a tizenévesek dohányzását. Úgy tudni, hogy a cég fontolóra veszi a geofencing (virtuális kerítés) bevezetését is, amely szerintük megakadályozná az e-cigaretta használatát bizonyos területeken, például az iskolákban és azok környékén.

Kételyek ugyanakkor felmerülnek a fejlesztés sikerességével kapcsolatban, ráadásul a nagy mennyiségű információgyűjtés adatvédelmi kérdéseket is felvet - m2mzona.hu.

(Forrás: biokalauz.co.hu;m2mzona.hu | Kép: pixabay.com)