Jump to content

Íme, a világ legkisebb viselhető EEG-je

2019. 12. 05. 11:20

A Nūrio tulajdonosa bármilyen okoseszközt vezérelhet agyhullámai segítségével.

A hangvezérlés az okosóráktól kezdve az intelligens szemüvegekig ma már gyakorlatilag bármilyen IoT-készülék esetén lehetséges. Ez azonban nem mindig működik jól, különösen akkor, ha a felhasználó zajos környezetben tartózkodik.

Ezen szeretne változtatni egy minneapolisi, viselhető kiegészítők gyártására szakosodott cég. A Nūrio EEG-készülék ugyanis az agyhullámok segítségével működik.

Az apró eszközt egy fejhallgatóhoz hasonlóan egyszerűen csak rá kell helyezni a homlokra és a fülre, a felhasználó pedig már magáénak is tudhatja az alkalmazás- és felhőalapú vezérlési képességeket – számolt be róla az IndustryWeek.

Ian Rowan, a cég alapítója és vezérigazgatója elmondta, természetesen nem gondolatolvasásról van szó. A készülék ugyanis a mesterséges intelligencia (artifical intelligence, AI) segítségével tudja elemezni az agyhullámokat. Képes hozzátársítani a mentális aktivitás mintáját egy-egy kategóriához, a „jövőbeli” hullámokat pedig ez alapján ugyanolyan módon képezi le.

Tehát nem az agyhullámokat „dekódolja” az anyanyelvre, hanem megtanulja általánosítani a mentális aktivitás mintáit. Ez pedig egyben garantálja a felhasználók adatainak – vagy ez esetben inkább gondolatainak – védelmét.

A Nūrio a legújabb EEG-technológiával működik. Három elektródát és minimális elektronikát használ az adatok Bluetooth-on keresztül történő továbbítására bármely okoseszközre vagy számítógépre. Így a jóval nagyobb processzorok is fel tudják dolgozni a kapcsolódó adatokat – mindezt egy energiahatékony, biztonságos és kisméretű viselhető kiegészítőnek köszönhetően.

A fejlesztés más intelligens eszközökkel is kompatibilis, ugyanakkor időigényes a használata. Körülbelül egy perc gondolkodásra van szükség ahhoz, hogy a készülék feldolgozza az agyhullámokat és végrehajtandó utasításokká alakítsa azokat.

A beállítások elvégzése után a fejpánt viselőjének kettőt kell pislognia a gondolatok „rögzítésének” elkezdéséhez. Ezt követően az információk továbbításra kerülnek a Nūrio szervereihez, amelyek a felhasználói eszközhöz illeszkedően dolgozzák fel a nyers hullámot, ezzel indítva be végül az adott készüléket - írja az iotzona.hu.

(Forrás: biokalauz.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)