Jump to content

A mesterséges intelligenciának óriási szerepe lehet a szűrővizsgálatokban

2019. 12. 13. 20:49

A mesterséges intelligenciának óriási szerepe lehet az egészségügyi diagnosztikában, elsősorban a mammográfiában és a vastagbélrák-szűrésben – mondta Lengyel Györgyi, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) egészséggazdaságért felelős miniszteri biztosa hétfőn Budapesten.

Lengyel Györgyi a Semmelweis Egyetem mint a mesterséges intelligencia motorja a népegészségügyben című szakmai találkozón elmondta: a 2020-ban induló mesterségesintelligencia-akcióterv kiemelt területként kezeli az egészségügyet.

Azt szeretnék, ha a jelenleg kezeléscentrikus magyar egészségügyben nagyobb szerepet kapnának a szűrővizsgálatok – emelte ki.

Hozzátette, a korán felismert betegségek kezelése hatékonyabb és végső soron kevesebbe is kerül.

A miniszteri biztos szólt arról is, hogy a mesterséges intelligencia nem helyettesíti, sokkal inkább segíti az egészségügyben az emberi munkavégzést. Az a cél, hogy az automatizált diagnosztika kiszűrje az egészséges mintákat és a szakembereknek már csak a normálistól eltérő esteket kelljen vizsgálniuk.

Felidézte: 2018 végén megalakult a Mesterséges Intelligencia Koalíció, egy jogi forma nélküli együttműködési fórum, amelynek egyik legfontosabb feladata a mesterségesintelligencia-stratégia kidolgozása széles szakmai egyeztetésekkel.

A stratégia három beavatkozási területe az adattermelés, a kutatás, fejlesztés, innováció, valamint a társadalmi tudatosítás, tehát a széleskörű társadalmi megértés elősegítése – tette hozzá Lengyel Györgyi.

Merkely Béla, Semmelweis Egyetem rektora elmondta: az ITM tématerületi kiválósági programja keretében több mint 1,7 milliárd forint támogatást nyert el az intézmény.

Ennek köszönhetően 11 transzlációs alprojektben használják a mesterséges intelligencia módszereit.

Szólt arról is, hogy az innováció fontos része az egyetem mindennapi tevékenységének. A klinikai gyakorlatban ugyanis naponta szembesülnek olyan feladatokkal, amelyek szükségessé teszik az újabb és újabb diagnosztikus vagy terápiás technológiákat.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)