Jump to content

Ingerültté tesz a számítógép előtt töltött hosszú idő

2020. 02. 22. 21:00

Napjainkban szinte minden tevékenység összekapcsolódik az okostelefonok és a számítógépek használatával, melyek világító képernyőjét naponta több órán át nézzük. A számítógép előtt töltött hosszú idő után szemszárazság, fejfájás és akár kimerültség is jelentkezhet. A televíziónézés, a számítógépes játékok, a csetelés és a közösségi média böngészése mind-mind igénybe veszi a szemet, az agyat és nyilvánvalóan a pszichét is.

Az emberi szervezet azonban nem ehhez az újfajta életmódhoz szokott, ezért a képernyők folyamatos bámulása számos kellemetlen tünetet idézhet elő.

„A kellemetlenségek oka, hogy a szemnek teljesen máshogy kell viselkednie, amikor a kétdimenziós képernyőt nézi. A körülöttünk lévő világ tágas és biztosítja a szem szabad mozgását, a képernyők előtt azonban ez a mozgás le van korlátozva” – mondta Ungváry Lilla szemész szakorvos a hirado.hu-nak.

A képernyőnézés nemcsak a szemet, hanem az idegrendszert is megterheli, hiszen folyamatosan fókuszálni kell. Az izmok elmerevednek, és az agy nem használja a látás perifériás részét, elfárad, túlterhelődik, és nem képes fenntartani az állandó figyelmet. Ez fizikai tünetekben is megmutatkozik – fejtette ki a szakorvos –, fáradtság, ingerlékenység léphet fel, az ember többet hibázhat. Magában a szemben fájdalom, szúró, égő érzés jelentkezhet.

A tünetek enyhíthetők

Ha a képernyőnézés ideje nem csökkenthető, fontos a rendszeres szünetek beiktatása. Ilyenkor a szem és az agy is megpihen. „A mozgás a legjobb gyógymód – az agy azért is fárad el, mert ülés közben a vérkeringés lelassul. Egy séta vagy néhány egyszerű tornagyakorlat jó célt szolgálhat. Főként a lábakat, a medencét, a gerincet és a nyakat kell átmozgatni” – javasolta Ungváry Lilla.

Enyhíthet a tüneteken, ha munka közben időnként távolabbra nézünk, például egy ablakon keresztül. Ha a szemgolyók közelre néznek, az folyamatos izommunkát követel, távolra nézve viszont a szemizmok kényelmesebb pozícióba kerülnek. Ha már ez sem segít, érdemes néhány percre behunyni a szemet, akár a tenyérrel is eltakarni, hogy még sötétebb legyen. Ez hozzájárul a regenerálódáshoz. A szakorvos szerint szemtorna is alkalmazható, de arról nem szabad megfeledkezni, hogy a látás lényegében az agyban zajlik, a figyelmet az agy irányítja, a szemizmok csak a végrehajtók.

A számítógépek vagy az okostelefonok ártanak többet?

Minél kisebb a felület a látótérhez képest, annál nehezebb dolga van a szemnek. Az okostelefonok képernyőjével többet árthatunk a látásunknak. Ha monitorról van szó, minél nagyobbat használjunk, így nem szűkül be annyira a szem mozgástere. Ami a leglényegesebb, hogy a képernyő előtti dioptria nem ugyanaz, mint amit valaki távolra vagy közelre hord. Hogy ne következzen be a dioptria romlása, célszerű külön szemüveget készíttetni a számítógéphez.

Ha valaki túl sokat mered közelre, például az okostelefonját használva, az idegrendszer annyira megszokja ezt a távolságot, hogy egy idő után már nem képes tökéletesen távolabbra fókuszálni. Ez rövidlátással is végződhet.

Nem csak a szem van veszélyben

Az okostelefon túlzott használatával nem csak a szemünknek árthatunk. Szabó Attila, az ELTE pszichológusa a hirado.hu-nak további veszélyekről is beszámolt, amelyek manapság egyre több embert érintenek.

El kell különíteni, hogy az okostelefont munkára vagy kikapcsolódásra használják. „Kikapcsolódásnál ugyanis a mobil átveszi az internet szerepét. Sokan tévesen beszélnek internetfüggőségről, holott itt egy virtuális világról van szó. A függőségek az internetes alkalmazásokhoz kapcsolódnak. Lehet ez például játékfüggőség, vásárlásfüggőség vagy ami mostanában a legnagyobb méreteket ölti, a közösségi médiától való függőség.”

Az utóbbi addikciót a kíváncsiság vezérli, az ember úgy érzi, folyamatosan képben kell lennie azzal, ami körülötte történik. Nem akar lemaradni a posztokról, és ő is mindenről beszámol. Ez egy rejtett függőség, ami rengeteg embernél jelen van.

Van, aki egészségesen tudja kezelni, napi néhány alkalommal böngészi át a bejegyzéseket, viszont akad olyan is, aki félóránként.

Az agyban hasonló központok játszanak szerepet a viselkedési és a kémiai (mint például a drog, alkohol, nikotin) függőségeknél. Amikor a túlzott okostelefon-használat már káros hatással van valaki szociális kapcsolataira vagy egészségére, akkor úgy kell kezelni, mint bármilyen más függőséget, és érdemes szakemberhez fordulni – javasolta a pszichológus.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)