Jump to content

A bűzös durián adhatja az ázsiai tuktukok és mobilok energiáját

2020. 03. 11. 13:58

A bűzös durián adhatja az ázsiai tuktukok és mobilok energiáját a jövőben ausztrál kutatók szerint.

Az elviselhetetlen bűzéről hírhedté vált – és emiatt közterületen nem fogyasztható – ízletes gyümölcs a tudósok szerint alkalmas elektromosság tárolására.

A Sydneyi Egyetem szakértői a durián  és a jákfa gyümölcsök nem ehető, emiatt magas költségen hulladéklerakóba kerülő részéből készítettek környezetbarát és szagmentes, gyors töltésre alkalmas energiatároló eszközt.

Azért kezdtünk a duriánnal és a jákfa gyümölcsével foglalkozni, mert ezeknek 70 százaléka nem ehető. Arra gondoltunk, használjuk azt, amit a természet nyújt: egy olyan hulladékot, amelynek nincs költsége és általában a szemétbe kerül” – mondta el hétfőn Vincent Gomes kutató.

A duriánban lévő ritka aminosav, az etionin okozza az ázsiaiak körében közkedvelt gyümölcs igen büdös szagát – derítették ki nemrég a Müncheni Műszaki Egyetem kutatói.

A különleges gyümölcsöt egész Délkelet-Ázsiában fogyasztják. Húsának igen magas a tápértéke, puha, krémes az állaga és íze kellemesen édes. Jellegzetes, romlott húsra, rothadó hagymára emlékeztető szaga miatt számos ázsiai országban táblák jelzik, hogy fogyasztása tilos a közlekedési járműveken, a liftekben és a szállodákban, és a repülőgépekről is kitiltották.

A régió a világ többi részéhez hasonlóan nagy energiákat fektet a megújuló energiával foglalkozó projektekbe, hogy megvalósíthassa a globális klímacélokat és csökkentse a károsanyag-kibocsátás mértékét.

A tudósok ledarálták a durián maradékát, és egy olcsó, nem mérgező és nem kockázatos eljárássorozattal – vízben felforralták az anyagot majd fagyasztva szárították – képesek voltak gyors elektromos töltésre alkalmas energiatároló eszközt létrehozni.

A megújuló energia tárolható és később felhasználható. Gomes szerint hatalmas előrelépés lenne, ha az energiát ilyen olcsón lehetne nagy mennyiségben tárolni.

A duriánból és a jákfa gyümölcséből készült energiahordozók tovább tartanának és gyorsabban töltenének, mint a jelenleg használt lítium-ionos akkumulátorok, amelyeket mobiltelefonok, tabletek és elektromos autók energiaellátására használnak.

A szakértők jelenleg cégekkel tárgyalnak a prototípus elkészítéséről, amely a későbbiekben piacra kerülhet.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)